Това обяви регионалният министър на пресконференция

„Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Има натрупан дефицит, а не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми". Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на пресконференция, часове след като лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, обяви, че четиримата министри от партията напускат кабинета.

Караджов коментира твърденията на "Продължаваме Промяната" и премиера Кирил Петков, който в сряда заяви, че министърът е поискал допълнителни 3,9 млрд. за бюджета на подопечното му ведомство.

Криза в коалицията, ИТН напуска кабинета (ОБЗОР)

„Това е лъжа. Информирах за сериозна дупка от 3,9 млрд. От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова - също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията", обясни Караджов. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград.

 

„Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард – по ЗОП процедури", категоричен бе регионалният министър. 

„Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск", каза още Караджов.

Гроздан Караджов отговори на обвиненията на ПП

„Караджов иска 3,9 млрд. и затова ИТН си тръгва е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше шеф на БНБ - да говорят за крадливите фирми и милиарди, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ми напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите”, заяви вицепремиерът.

Той обясни, че на 31 януари тази година е изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за „драмите с инхаус процедурите” и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък. Поискал и среща с премиера, финансовия и вътрешния министър. В крайна сметка такава се провела на 12 май.

 

 

„На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница – ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас – Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: „Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ „Хемус”. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове”,  каза Караджов, след което изреди описаните в електронното писмо задачи.

Той говори и за строежа на АМ „Струма” при Кресна. „Това е болезнен въпрос – дали да загубим ОВОЗ-а, който важи до средата на октомври, или да минем през компромисен вариант, който да удовлетворява еколозите, НПО-тата и местните хора. Това включваше възможността да се започне по вече приключилата процедура по западния склон на Пирин. Първият такъв разговор съм го провел преди повече от 4 месеца. За консултация министър-председателят повика баща си - изключително отдаден и разумен човек, и аз повече от час водих разговор с него по този въпрос. На следващата седмица Петков направи предложението за етапност - сега да се използва процедурата, а впоследствие да се добави още едно платно. Казах – нека аз да вървя напред, да се боря аз, стрелите да падат върху мен, за да не отнася министър-председателят негативите”, разказа вицепремиерът.

Междувременно стана ясно, че именно той е първият, депозирал оставката си. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.