"Реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени", подчерта вътрешният министър

Някои народни представители се оказали абсолютно неподготвени по материята, по която се опитват да вземат отношение.Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на отчет за работата и реформите в МВР.

"Това, което съобщиха колегите, е в пълно противоречие и напълно опровергава необективните, злонамерени критики и оценки към МВР. Министерството, в частност министърът, политическото ръководство, виждате ли -  не се било справяло с реформите в МВР. Какво показва това - че тези хора са в парламента, една част от тях, повече от година, или една година - те просто не знаят за какво са в НС, след като те не познават работата на отделните ведомства, които всеки петък контролират”, посочи министърът. 

"Както виждате, реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени. На фона на твърденията, че реформи в МВР не се извършвали, защото министърът нямал смелостта да извърши реформите. Друг е въпросът, че реформи не се извършват за ден, седмица или за месец, след като 20 години нито един ръководител в МВР не се е замислял за структурата на това министерство, дали отговаря на съвременните условия. Диспропорциите, които са натрупани във времето, са толкова крещящи, че не можем да ги отминем с бездействие, както се е правело досега”. 

 

 

"Правителството и ръководството на МВР – което беше формирано през декември – станахме свидетели на разнопосочни изказвания. Вероятно ще наблюдаваме такива и през следващите дни. Онези битки, които се развиват в чисто политическата сфера се отразяват на всички министерства и в частност и на МВР. Дават се най-често произволни оценки, издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи единствено политическите тези, които се застъпват от една или друга политическа партия", подчерта Рашков.  

Той коментира и престъпленията, констатирани във връзка с парите, отпуснати от МРРБ за големи инфраструктурни проекти. „Вярно е, че в последните 1-2 месеца нямаше достатъчно информация от тези разследвания – към журналистите и към гражданите. Нашето общество трябва да знае какво се случва с отпускането на бюджетни средства в тази насока. Отпуснати са десетки милиони. И сега трябва да знаем - какво се случи с тези милиони?”.

По думите на Рашков са отпускани средства за порочно сключени договори за дейности, които в повечето случаи дори не са започвани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.