Премиерът се срещна с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи

Понеже в последните дни чувам неверни твърдения, че правителството има две външни политики, искам ясно да заявя, че България има три ясни изисквания, за да има прогрес по темата за Северна Македония. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. И ги изброи:

„Първо - спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент. Второ - включване на българите в Северна Македония в Конституцията на РСМ, за да бъдат защитени техните права. И трето - Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно”, подчерта министър-председателят.

Той отбеляза още, че с Вархеи са имали конструктивен диалог. Заедно работят, за да се види дали е възможно Европейският съюз да бъде гарант за тези три условия.

„Аз ясно заявих, че както преди, така и сега, това са трите условия, за които винаги сме говорили. Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид”, каза още Петков.

“Надявам се, че всички тези разговори, които провеждам тук, както и в Скопие, най-накрая ще доведат до решение. Юни е месецът. Европейският съвет, който ще се проведе в края на месеца е изключително важен, поне за нас. И  бихме искали да видим споразумение между двете страни до тогава, което всички да одобрим”, каза Верхеи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.