Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план

Самолетът, нарушил въздушното ни пространство, е бил следен през цялото време. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Самолет наруши въздушното ни пространство

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха, че на 8 юни, около 19.09 ч., малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.

„Моментално е локализиран. Не се наложи веднага да се вдигат изтребители. Движението му беше проследено. Противовъздушната отбрана беше в готовност, но в нито един момент самолетът не представляваше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, с ниска скорост, т.е. труден за прихващане от изтребители по този начин. Беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините на това нарушение”, заяви Драгомир Заков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.