Цветето е забелязано в САЩ

Във Върмонт, САЩ, е открит застрашен вид орхидея, чието наличие в щата не е потвърждавано от 1902 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местната Служба за риболов и дива природа.  Ботаници от службата потвърждават, че популация на малка вихрова погония (Isotria medeoloides) е открита в защитен район на Уайнуски Вали Парк в окръг Читенден. За да защитят застрашените растения, служителите няма да разкрият точното им местонахождение.  

"Откриването на жизнеспособна популация от застрашен вид, за който в нашия щат не е съобщавано повече от век, е поразително", казва ботаникът Боб Поп.
       
Малката вихрова погония е рядкост и по света. В миналото растението е срещано в източните щати и Онтарио. Популациите в Мейн и Ню Хемпшър виреят на места, частично огрявани от слънце, включително в горски покрайнини и сечища.  Предишни търсения на вида във Върмонт са били неуспешни. 

За първи път за популацията съобщават двама местни учени миналото лято. Тази пролет те се връщат на мястото заедно с представители на Службата за риболов и дива природа, и потвърждават наличието на малка вихрова погония, която по това време цъфти.
        
Следващата стъпка, която ще предприеме службата, е съвместно с Уайнуски Вали Парк да търси растението в близкия защитен район и да наблюдава популацията, за да се увери, че тя има най-добрата възможност да процъфтява във Върмонт. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА