Машината е прелетяла през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план

Двуместният самолет, нарушил въздушното пространство на България, е бил открит изоставен на старо летище в търговищкото село Буховци. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура - Варна. Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни за движението на летателното средство по международна линия.

Самолетът е открит в четвъртък при обход на възможни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерството на отбраната. От ведомството съобщиха, че на 8 юни малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни. Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетяла през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи днес, че самолетът е заредил във Видинско и после е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен.

„Снощи разпоредихме да се извършат проверки на всички места, където може да кацне такъв малък самолет. Беше открит късно снощи, с едно платнище отгоре, двигателят е бил топъл. Днес е идентифициран”, каза Рашков.

„Излетял е от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия. Оттам е продължил към Унгария и после към България”, каза Рашков.

Самолетът е производство от преди 60 години, поясни вътрешният министър.

В Румъния министърът на отбраната Василе Дънку нарече случая „странен“, предаде БТА. Дънку каза, че няма причина за безпокойство и че случаят не представлява нещо, което застрашава националната сигурност, предаде агенция Аджерпрес.

„Това е необичаен инцидент, доста странен инцидент, да го кажа така. Все още не знаем каква е причината за това странно пътуване на двумоторен самолет през въздушното пространство на три държави, но ще видим и със сигурност ще я проучим", заяви румънският министър на отбраната.

Василе Дънку каза, че не разполага с повече информация от посочената в прессъобщението на министерството на отбраната и очаква допълнителни данни от властите в България.

Във връзка със случая румънският министър на отбраната каза още, че „въздушната сигурност е била перфектна", тъй като самолетът е бил посрещнат от военни самолети.

„Това не беше нещо, което застрашаваше националната сигурност, беше двумоторен самолет. Действахме перфектно в рамките на разпоредбите, на закона, и си свършихме работата. Въздушната сигурност е ОК. Този инцидент не е повод за безпокойство за нас", каза министърът.

Запитан дали е разговарял с колегите си в Унгария и България, Василе Дънку отговори, че все още не е направил това, защото „не е бил изтребител или нещо подобно”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.