Вносителите им са ПП и ДПС

Народното събрание не прие нито един от двата обсъждани на първо четене законопроекти за промени в Закона за обществените поръчки. Единият - с вносител Настимир Ананиев и група народните представители от ПП, а другият – с вносител ДПС.  И двата не успяха да съберат необходимия брой гласове, за да продължи разглеждането им в пленарна зала.

Законопроектът на ДПС, който предвижда премахване на възможността за инхаус процедурите, получи 27 гласа „за“, 62 – „против“ и 54 „въздържали се“.

Парламентът трудно събра кворум за започване на заседанието

Другият, предлаган от депутатите на ПП, предвиждаше създаването на правен механизъм за  изпълнение на вече сключени договори за възлагане на дейности за строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, договори за инженеринг, както и преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на сключените договори по реда на ЗОП. Предвиждаше се и създаване на методика, която да въведе единни и обективни критерии, по които да се извърши индексирането на цените по договорите. Това предложение бе гласувано с 96 гласа – „за“,  69 – „против“ и въздържали се 32 и не бе прието. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА