Още в началото на заседанието от опозицията предложиха точката да отпадне

Въпреки разпада на коалицията, актуализацията на бюджета влезе за първо четене в парламентарните комисии. Депутатите се събраха, за да разгледат актуализацията на бюджета, като още в началото на заседанието от опозицията предложиха точката да отпадне. Мотивът - не са минали 72 часа от внасянето на промените в деловодството на парламента.

„Прецедентът е вчера да се слага бюджетът на заседанието на МС, а днес да се прехвърля в Народното събрание. Втората причина да искаме отлагане е свързана с това, че не разполагаме с 3-годишна бюджетна прогноза”, мотивира се Кирил Ананиев от ГЕРБ. „Продължаваме Промяната”, БСП и министър Асен Василев не се съгласиха с тези аргументи.

Комисията по бюджет и финанси одобри актуализацията на бюджета на ДОО

„В член 72 пише не по-рано от 72 часа, освен ако Комисията не реши друго, имаме право да го разгледаме”, подчерта Искрен Митев от ПП. Румен Гечев от БСП пък алармира, че бюджетът трябва да е гласуван до около 24 юни, защото НОИ няма да може да направи разчетите. Министърът на финансите беше категоричен, че  никога не е внасяна актуализация с 3-годишна прогноза.

МРРБ отговори на ПП за „допълнителните средства, поискани от Караджов”

Все пак - бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса бяха приети и с гласовете на „Има такъв народ”. Единственото изказване на членовете на комисията по дебатите дойде от ДПС. То беше за стабилността на коалицията. „Липсва ясно мнозинство, което предполага че между първо и второ четене на председателя на комисията ще  се падне отговорността да е фискално отговорен”, смята Петър Чобанов от ДПС.

Очаква се депутатите да обсъждат актуализацията на първо четене в зала следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.