Конституиционалисти с разяснения на процедурата

В разгара на новата криза, на скандалите и обвиненията - каква е процедурата оттук нататък?  Може ли наистина „Има такъв народ” да получи мандат за управление в рамките на този парламент?

След като четиримата министри на „Има такъв народ” подадат оставките си, премиерът трябва да ги внесе в Народното събрание и депутатите да ги гласуват. Конкретни срокове  в конституцията затова – няма, казват преподаватели по Конституционно право. И допълват, че след това премиерът трябва да  предложи имена, които да заемат празните места.

Кои оставки на министри от ИТН вече са факт

„Ако има предложения и те не бъдат приети, това означава практически един парламентарен блам на правителството и на министър-председателя”, твърди проф. Пламен Киров , който е преподавател по Конституционно право.

Премиерът има право на нови и нови предложения. „Най-вероятно той ще предложи 2-3 пъти министри и ако парламентът продължава да отхвърля, тогава най-вероятно в един момент някои политически партии ще се досетят, че са опозиция и ще поискат вот на недоверие”, допълни конституционалистът. Нови министри могат да бъдат избрани дори от коалицията да не са намерили така нужните им 12 гласа за мнозинство.

КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО: ПП и ИТН с различни виждания за носителя на мандата (ОБЗОР)

Според преподавателя по Конституционно право проф. Екатерина Михайлова изборът на правителство, както и промяна в структурата му, е с обикновено мнозинство. За целта не е нужно гласовете да са 121. „Може да са 105 примерно. Ако участниците в гласуването са 50+1 от гласувалите”, обяснява тя и допълва, че ако кабинетът „Петков” падне, то това не означава задължително край и на 47-мия парламент. По думите й процедурата започва наново – консултации, възлагателен мандат на първата по големина партия, ако тя не успее - на втората, ако и тя не може да сформира кабинет - на някоя от другите по избор на президента.

Йотова: България няма нужда от предсрочни избори

Така законът позволява едно правителство да падне и в рамките на същия парламент да бъде излъчено ново управление. Ако обаче бъдат връчени и трите мандата и никой не успее да ги изпълни,  Конституцията е ясна: парламентът се разпуска, президентът насрочва в рамките на два месеца избори и служебен кабинет. А след това -. нови консултации, нова рулетка с мандати и нови надежди за стабилно правителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.