След сигнал на NOVA проверка откри замърсителя

Водата на река Русенски Лом за пореден път се оцвети в странни цветове, сигнализираха зрители на NOVA. Преди седмица, само за два дни, реката смени цвета си три пъти. В момента водата на реката е оцветена в тъмносиньо към черно. Заради гъстата растителност не се забелязва тръбата, която изпуска цветните води, но между храстите се вижда утаена в червено вода. 

Мястото е западната промишлена зона на Русе. Там се заустват отпадъчните води от доста предприятия. Те имат пречиствателни станции, но както казват от ВиК, дали ги използват, е друг въпрос. 

След сигнал от NOVA се организира съвместна проверка от Екоинспекцията и ВиК. Експертите от двете институции са проверили предприятията, отваряли са шахтите им и са установили замърсителя. Това е предприятие, което произвежда опаковки.

На дружеството ще бъде съставен акт, но преди да се уточни размерът на глобата, ще трябва да излязат пробите от водата. От Екоинспекцията казаха, че това дружество за пореден път не е изпълнило дадените предписания да не зауства оцветени отпадъчни води, без да са преминали през съответната пречиствателна станция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook