„Възмутени сме, че отново представителите на ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ", каза той

„Възмутени сме от откровените лъжи, които се сипят днес относно изготвянето на законопроекта за противодействие на корупцията. Възмутени сме, че отново представителите на ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и за ефективни действия срещу корупцията в тази държава”. Това заяви депутатът от „Продължаваме Промяната” Милен Матеев.

От партията не били изненадани от „истеричната реакция” на представители на ИТН. „Наблюдавали сме я лично в експертните съвети, които сме организирали по изготвянето на законопроекта. През целия процес те го саботираха като или не присъстваха на тези работни групи, или се появяваха за 5 минути и напускаха, заявявайки, че твърдо държат на своето условие, а то превръщаше Комисията в неработещ орган – да имат човек в нея с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не”, посочи Матеев.

„Учуден съм, че Ива Митева не е прочела законопроекта и говори лъжи за това как членове от него са противоконституционни”, каза още той.

И добави: „Всъщност, не съм учуден, защото нека си припомним, че миналата седмица се наложи всички да напуснем залата, за да не бъде погазена разпоредба на Конституцията. Това предложение за погазване беше на Ива Митева. Тя сипе лъжи по този законопроект. Митева говори за това, че е противоконституционно това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес. Такова нещо няма в законопроекта. Тя твърди, че са отпаднали групи от видните политически личности, които трябва да се разследват от Комисията, такова нещо няма. Запазени са всички фигури и длъжности. Тя твърди, че в законопроекта са дадени свръх правомощия на разследващите органи, което не е вярно”.

„Колегите от ИТН са единствените, които с поведението и коментарите си, с позицията, която заемат ясно показаха, че не желаят борбата с  корупцията да даде някакъв резултат. Защо заемат тази позиция – трябва да питате самите тях”, заяви Мирослав Иванов.

Митев обясни, че са внесли законопроекта сами, защото са били „нападнати, че такъв законопроект няма, не се случва”.

„Затова избързахме с внасянето. Колегите от ДБ са участвали в изготвянето му. Ако са се почувствали пренебрегнати – можем даже да се извиним за това”, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.