Има опасност пенсиите вместо да се увеличат, да станат по-ниски

Политическият трус в управлението поставя в риск антикризисните мерки. Актуализацията на бюджета е под въпрос, което означава, че от 1 юли има опасност пенсиите вместо да се увеличат, да станат по-ниски. Партиите в управляващата коалиция продължават да са оптимисти, че актуализацията на бюджета ще бъде одобрена в зала и въпреки оттеглянето на „Има такъв народ” нямат втори план. Ако се стигне до сценарий, в който няма актуализация, най-засегнати ще са пенсионерите, защото пенсията им не само, че няма да бъде увеличена, но и ще стане по-малка. Причината – от 1 юли отпада добавката от 60 лв. Дори ИТН да подкрепят бюджета за Държавно обществено осигуряване, както направиха в Комисия, то социалните мерки няма как да бъдат финансирани без актуализацията на големия бюджет.

Борислав Гуцанов, БСП: Актуализацията на бюджета е ключът, който касае всеки българин

Политическото напрежение води до реална опасност от 1 юли над 2 млн. и 30 хиляди българи да останат с по-ниски пенсии, отколкото получават в момента.

Според социалния министър Георги Гьоков на народното представителство трябва да му стане ясно, че няма как да подкрепи социални мерки, без да подкрепи финансиране за тези мерки. „За увеличаване на пенсиите по предложените политики се предвижда 10% + 60 лв. Това струва милиард и 400 млн. Откъде да дойдат, ако не се приема държавният бюджет”, попита той.

Ива Митева: Предполагам, че бюджетът ще мине в пленарна зала

„Наистина от 1 юли ще има намаление ако не се приеме изобщо бюджетът”, алармира Искрен Арабджиев, който е председател на социалната комисия в НС. Освен увеличение на пенсиите, няма да има увеличение на помощите за работещи родители, нито отстъпка за гориво и 0% ДДС за хляба. Тези мерки са включени в актуализацията на големия бюджет.

От опозицията в лицето на ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят актуализацията, така че управляващите не могат да разчитат на техните гласове. Причината - мерките не били адекватни.  „Ние сме за повишаване на пенсиите на българските пенсионери, но това не може да става за сметка на по-високи данъци и осигуровки, заеми или за сметка на това бъдещи увеличения да бъдат блокирани”, заяви бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Свиленски: Ще положим усилия актуализацията на бюджета да бъде приета

Въпреки това има оптимизъм, че антикризисен бюджет ще има.  „Имам доза оптимизъм, че все пак НС е събрало в по-голямата си част отговорни политици”, каза настоящият социален министър Георги Гьоков.

Дори в липсата на актуализация икономистът Лъчезар Богданов вижда позитиви. По думите му правителството няма да може да харчи повече и това ще притисне изпълнителната власт към едно по-рационално изразходване на вече одобреното. „Това означава, ако иска да прави по-активна социална политика през определени мерки, ще трябва да съкрати разходи в други сфери, които не са толкова важни, и ще бъде по-силно притиснато да прави структурни реформи”, смята икономистът.

Актуализацията на държавния бюджет не мина в парламентарната комисия

А синдикатите имат друго предложение. „Увеличаване на минималните осигурителни доходи, увеличаване на максималния осигурителен доход и затягане на контрола по укриване на осигуровки от страна на редица работодатели”, предлага Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.