Китодар Тодоров представи първия си филм като режисьор

Стартира 19-то издание на форума "София Мийтингс". Единственият по рода си копродукционен пазар в България, който представя проекти за игрални филми, събра представители на филмовата индустрия от над 40 страни. 

Фокус на София Мийтингс са проектите на режисьори, които още не са познати на световната индустрия, но вече са показали, че имат потенциал и това е мисията на събитието – да промотира нови имена в киното. 

„Проект от София Мийтингс миналата година спечели Camera D’Or, това е наградата за дебют на фестивала в Кан, това е мечтата на всеки режисьор, който е направил първия си филм. Това беше филма „Мурина“ на Антоанета Кусянович. През годините сме имали щастието да помогнем на режисьори като Иля Кржановски, Алваро Брехнер, Корнел Мундруцу, Лили Хорват, Ясмила Жбанич, Кристиан Мунджиу, Ян Цвиткович, това са световни имена. Когато са били при нас все още целият свят не ги е знаел.“, разкри Мира Сталева, изпълнителен директор на СФФ.

Италианска кинозвезда от журито на фестивала в Кан с режисьорски дебют (ВИДЕО)
 
 Тази година участие в София Мийтингс взима и актьорът Китодар Тодоров, който представя своя режисьорски дебют – негова мечта още от студентските години.    
  
„Още втори курс в НАТФИЗ когато учих кукли, кандидатствах кинорежисура, скъсаха ме, след това обаче специализирах, така че това ми беше мечта от втори курс.  
Това е моят дебют като режисьор, „Париж 18” се казва филма. Пет персонажа, затворени в един апартамент, техните взаимоотношения, егото им, възможността за прошка. Това много ме вълнува, темата за прошката и за „аз”-а. Това основно ще бъде като тема и се надявам да има прошка накрая, засега има“. заяви той.  
 
19-то издание на София Мийтингс продължава присъствено и онлайн до12-ти юни.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.