Кирил Петков заяви, че българското правителство има ясна позиция по въпроса

Министър-председателят Кирил Петков е домакин на канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц днес. В Министерския съвет двамата проведоха среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации.

Акценти на разговора между Петков и Шолц бяха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси и теми от международния и европейски дневен ред, включително предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа, европейската интеграция на Западните Балкани и др.

„За няколко месеца ние изградихме не само партньорски отношения, но бих казал и приятелски. България и Германия са стратегически партньори. Това е най-големият наш партньор в ЕС и на днешната дискусия ние продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява. Обединихме се, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и сигурност едновременно", каза Кирил Петков по време на съвместната им пресконференция. 

Той съобщи, че заедно с Шолц са говорили и за разширяването на ЕС и присъединяването на Република Северна Македония.

„Темата за РСМ също беше обсъдена. Ние се обединихме, че двете правителства продължават да работят, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем", заяви премиерът на България.

От своя страна Олаф Шолц подчерта, че Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите проблеми.

 

 

„Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Ще продължим дискусията и обмена до края на френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите. Нашата задача е да не разочароваме надеждите", каза канцлерът.

Северна Македония трябва да има сигурна европейска перспектива, поясни Шолц.

„Подкрепям това, че РСМ трябва да изпълни всички условия за започване на преговори", допълни той.

Шолц поиска Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

По-късно днес Шолц ще се срещне и с президента Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА