„Процесите в политиката са много динамични", заяви той

„Процесите в политиката са много динамични. Понякога малки проблеми бързо могат да станат големи и обратното. От 45-ото Народно събрание до момента винаги съм наблюдавал поведението на моите съпартийци. Винаги е имало желание за диалог. Имаме нужда от ясно изразен консенсус по някои теми. Трябва да намерим това, което ни обединява, а не което ни разединява”. Така шефът на Здравната комисия в парламента Александър Симидчиев коментира актуалната политическа обстановка у нас.

Припомняме, че в сряда в извънредно изявление лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че слага край на коалицията.

 По думите на Симидчиев депутатите не се страхуват от нови избори, но „това не бива да става перманентен проблем”.

За  предвидените реформи в здравеопазването:

„Не знам от къде дойде тази информация за глоби, ако излъжем лекаря си. Няма такова предложение. В Закона за здравето има 14 члена, 13 от които са права на пациента и 1 член е задължение. Има сериозно несъответствие между правата и задълженията. Те трябва да бъдат добре балансирани. Това, което направихме, бе да прецизираме правата, за да се знае кои са нещата, които помагат на лечебния процес. Няма нито една точка, свързана със санкции.  По принцип в закона за здравето има предвидени общи разпоредби, които и досега ги имаше. Спазване на препоръките на медиците е нещо което човек трябва да знае, че трябва да прави. Санкцията е, че ако не спазваме правилата, ще продължим да сме болни. Това е достатъчен вид глоба”, коментира Симидчиев.

За маймунската шарка:

„У нас все още нямаме информация да има потвърден случай в България. Заболяването не е с нивото на разпространение или с опасността от COVID-19. Имаме напълно различен тип инфекция", обясни шефът на Здравната комисия в НС.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.