Според него до септември украинските войници ще изтласкат руснаците там, където бяха на 23-ти февруари

Преди 20 години генерал Бен Ходжис става командир на първа бригада от 101 въздушно-десантна дивизия, която участва във войната в Ирак. По-късно, през 2009 той поема командването на операциите в Афганистан в направление Юг. Успехите му на фронта гарантират изкачването му в йерархията, за да достигне своя връх като командир на Сухопътните сили на Съединените щати в Европа. Генерал Бен Ходжис е женен за германка и днес живее във Франкфурт. Защо легендарният американски пълководец се гордее с действията на България. Вижте цялото интервю.

Вие посетихте Украйна броени дни преди началото на руската инвазия – как изглеждаше страната тогава? 

- Имаше много напрежение, което се усещаше във въздуха. По време на посещението си имах възможността да разговарям с много членове на украинската рада, с представители на различин партии. Това, което научих, докато говорех с тях е, че всички са в готовност да защитават страната си ако нещо се случи. 

Колко по-различна е Украйна в момента? 

- Не съм бил в Украйна след началото на войната въпреки това обаче поддържам тясна връзка с мои приятели там – с представители на военната и научната общност, на бизнеса. Аз знаех, че украинската армия ще се представи добре на бойното поле. Това, което ме изненада обаче е силата на цивилното население на Украйна, тяхната решителност. Мога да кажа, че съм впечатлен.  Всъщност аз съм оптимист относно крайния развой на тази война, който смятам, че ще дойде до края на годината. 

Тоест Вие смятате, че войната ще приключи до края на годината? 

- Не бих казал, че ще приключи, по-скоро  става дума за това, че руската армия е изтощена, те вече не могат да поддържат темпото, което се очаква от тях. Вероятно до края на юли или до началото на август тази година руската армия ще бъде смляна. А до септември украинските войници ще могат да предприемат контраофанзива и да изтласкат руснаците там, където бяха на 23-ти февруари, преди войната да започне. За да стане всичко това обаче факт Западът трябва да продължи да помага на Украйна и да изпълнява поетите ангажименти.

По думите Ви войната е тест както за волята, така и за логистиката на руската и украинската държава. Защо смятате така? 

- Твърдя това, защото съм запознат с историята. Войната винаги е била тест за нечия воля. Ако погледнем назад ще открием много примери за малки армии, които са побеждавали в пъти по-големи такива. Всичко това се дължи на силната им воля, на това, че не са се оставили да бъдат смачкани. Мисля, че за целия свят е ясно, че в тази война Украйна има по-силна воля, по-голяма морална сила.  Що се касае до логистиката – в момента изглежда така сякаш Русия има по-добра артилерия. Според някои хора руската държава разполага с неизчерпаеми военни ресурси. Моето мнение обаче е, че съвсем скоро това ще се промени. Нека вземем предвид и факта, че през следващите седмици в Украйна ще пристигне помощта, осигурена от САЩ, Великобратания, Полша, Норвегия, Чехия и още много други страни. 

В беда ли е руската армия? 

– Да. Абсолютно. Русия има сериозен проблем с човешките ресурси. Войниците не искат да са на бойното поле. Те нямат онзи дух, онзи стремеж, с който разполагат украинците. Ако продължим натиска си към тях, ако продължим да помагаме на Украйна, върховната воля и здравият дух ще надделеят  и ще станат решаващи за изхода от военния конфликт.  Мисля, че през август фасадата на руската армия ще се пропука и за тях вече ще е трудно да продължат да правят онова, което правят в момента. 

Реална ли е опасността Русия да не може да изплати дълговете си и страната да изпадне в сериозна икономическа криза? 

– Да. Путин направи своя избор. Той започна война, която не беше провокирана от нищо. В момента той съсипва икономиката на собствената си страна. Ефектът на санкциите срещу Русия ще започне да се усеща все по-силно с всеки следващ месец. Има само един виновник за това – човекът в Кремъл, Владимир Путин. 

Каква ще бъде реакцията на руското общество, както и на онези, които стоят най-близо до Путин? 

-  Не бих искал да казвам на руснаците какво да правят. Не мога обаче да повярвам, че богата държава, като Русия, е концентрирана в ръцете на толкова малка група хора. Едва ли обикновените граждани са доволни от това. 

Опита ли се, чрез войната, Владимир Путин да свали Зеленски от власт и да поеме контрола над Украйна? 

– Мисля, че чрез тази война Русия се опитва да унищожи Украйна, да премахне завинаги идеята за тази държава. Тук не става дума за президента Зеленски или за украинското правителство. Мишената на войната е идеята за съществуването на Украйна. Това е и причината за масовите унищожения и убийства. 

Защо Путин иска да унищожи тази идея? От страх? 

– Мисля, че той ненавижда идеята за съществуването на страна, по периферията на Русия, която да бъде свободна, демократична, да прави своите избори и да взема своите автономни решения. Той не иска да има такава държава, която да се приближава към Запада, да се присъедини към Европейския съюз. Смея да твърдя, че Путин не се страхува от Украйна и НАТО. Него го е страх от Украйна и Европейския съюз. 

Каква е ролята на световните лидери по отношение на този конфликт? 

– На първо място искам да кажа, че съм много горд от това, което президентът Джо Байдън прави. Неговите действия, както и тези на Антъни Блинкен и Лойд Остин са много адекватни. Усилията на Съединените щати са съсредоточени да работим активно с всички свои съюзници и партньори, да се противопоставим на това, което Русия се опитва да постигне в региона около Черно море.  Мисля, че е много важно да споделя, че Съединените щати напълно разбират важността и стратегическата значимост на региона около Черно море. Това, на което Кремъл се надява е, че светът ще се умори да помага на Украйна, че ще изгубим интерес. Надеждата на Русия е, че ще се разпръснем и те ще могат да продължат с това, което правят до момента. Точно поради тази причина е много важно да запазим фокуса си, да останем стабилни заедно. В момента има огромно напрежение и върху България. Аз съм горд с това, че българската държава отказа да играе по правилата на Русия. 

Защо, според Вас, Съединените щати се намесват толкова пряко в хода на войната? 

– Мисля, че Съединените щати са отговорни за опазването на световния ред, който ни е гарантирал сигурност и мир десетилетия наред. Благодарение на него всички ние имаме шанса за растеж и икономическа стабилност. За нас е неприемливо един агресор да заплашва други държави и да използва сила, за да се опитва да промени нечии териториални граници. Ако помислим стратегически за черноморския регион трябва да отбележим, че целта ни е да предпазим съюзниците си – Румъния, България и Турция. Освен тези причини мога да отбележа и това, че китайците наблюдават нашите реакции. Ако се окаже така, че САЩ, заедно с всичките си съюзници, нямат възможност да спрат Путин в Украйна, това ще окуражи Китай. 

Държавният секретар на САЩ – Антъни Блинкън заяви, че: “Русия трябва да бъде отслабена толкова много, че да не е в състояние да напада съседните държави”. Съгласен ли сте с тази теза? 

– Да. Абсолютно подкрепям тази теза. От историята знаем, че единственото нещо, което Русия уважава е силата. Наясно сме, че руснаците оказват натиск там, където усетят слабост. Преди 14 години Русия нападна Грузия. Към днешна дата в страната все още има руски войници, въпреки мирния план на Саркози, който те не спират да нарушават. Ние трябва да отслабим Русия, да я победим. Само така ще гарантираме, че Москва ще спре да нарушава международното право. 

Можем ли да кажем, че подкрепата на Запада, под американско лидерство, откри шансовете на Украйна за победа в тази война?  

– Разбира се. Украинските войници и цивилното население на страната показаха невероятни резултати, но те се нуждаят от оръжия, за да се пазят. Припомням ви, че точно това поиска и президентът Зеленски. Той не поиска войници, той помоли за оръжия. Според мен е наше задължение да доставим на Украйна онова, от което тя се нуждае. 

Ще Ви попитам направо – какво целят Съединените щати с помощта си към Украйна? 

– Да помогнем на Украйна да спечели. А победата за Украйна би била факт ако страната успее да си върне обратно всичките насилствено отнети територии. 

Каква ще е реакцията на Запада ако Путин натисне „голямото червено копче” и постави началото на ядрена война? 

– Путин може да натисне копчето, но не ми се вярва, че ще го направи. Това не би му донесло никакво предимство, подобни действия не биха помогнали на Русия по никакъв начин. Знаете ли, мисля че ядрените му оръжия са най-ефективни тогава, когато той не ги използва. Това е така, защото страхът, който той провокира е достатъчно силен.

Каква е ролята на България в тази война? 

 - България има стратегически интерес в черноморския регион. Страната ви би трябвало да се надява той да остане стабилен и сигурен, да може да се осъществява свободен обмен на негова територия. Същото важи и за другите страни, които са част от региона. Мисля, че България има стратегически интерес от това да види Украйна като победител от тази война. В противен случай ще станем свидетели на руска доминация в черноморския регион, както и на ограничаване на възможностите на България. 

Може ли България да се превърне в следващата мишена на Путин? 

– Мисля, че всяка страна от региона би могла да е потенциална мишена. Дори не става дума за военна атака, а за намеса в делата на държавата. 

Има ли нещо, което искате да кажете на зрителите ни, някакво послание към всички, които ще гледат това интервю? 

 – България има история. Хората там вярват в идеалите на демокрацията. Всички сме наясно, че трябва да останем заедно. Най-важното, което искам да подчертая е, че няма как да стоим отстрани и да се надяваме, че някой друг ще разреши проблемите ни. Вярвам, че България ще вземе правилните стратегически решения. 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.