Регионалният министър в оставка коментира обвиненията, че е искал да харчи пари от хазната непрозрачно

„Не съм пипнал нито една стотинка от държавните пари. Нито едно правило, нито един закон не съм нарушил за всичките тези шест месеца. Тръгвам си с високо вдигната глава”. Това заяви в предаването „Карай направо” вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов в отговор на обвиненията от последните дни срещу него, че е искал да харчи пари от хазната непрозрачно.

„До текущата ситуация се стигна, защото според мен -  се потъпкваха доста сериозно принципите и правилата в една нормална коалиционна обстановка. Тогава, когато в коалицията всеки от партньорите трябва да уважава останалите, да се съобразява с тяхното мнение – особено с политическата сила, с която има договореност. И когато много дълго и систематично се нарушават тези правила – имаше много сигнали – първо спря лидерът на партията да разговаря с Кирил Петков и Асен Василев. Но накрая се пристъпи към едни силови движения от страна на ПП”, посочи Караджов на въпрос защо се стигна до разрив в коалицията.

Той даде пример и с приемането на Плана за приемане на еврото преди две седмици. „Тогава в по същия начин в последния момент се внесе тази точка. Никой е МС не беше наясно, че ще я гледаме. Възпротивихме се и от БСП, и от ИТН – казахме – дайте да я отложим с една седмица. Въпреки това силово – тя се изгласува. Въпреки че това се изговори на следващия Коалиционен съвет, очаквахме да не се сложи бюджетът на масата в 21:58. Това според мен преля в партията – ние не знаехме какво решение ще вземе ръководството, но очевидно преля. Не може вечно да се подминават сериозните въпроси. Може да изглеждат дребни тези неща, но демокрацията се крепи на тези правила”.

По думите му, ако нямаш отвътре усета за това, каква е най-важната ти задача, за да управляваш една страна в коалиционен формат – а то е  да пазиш и цениш коалицията, която си изградил, защото благодарение на нея си министър-председател.

В студиото на „Карай направо” Караджов показа и писмото, с което според ПП той иска от министъра на финансите 3,9 милиарда лева. „Благодаря на колегите от ПП, че са се сетили да извадят това писмо. В него пише ясно: „Министърът съгласува проекта за решение за одобряване на Закона за бюджет”. Тоест по никакъв начин не поставям условия, а се съгласявам да мине бюджета. А отдолу – перо по перо в следващите над 40 страници – са описани откъде са дошли тези задължения, които са станали 3,9 милиарда”.

По думите му в този документ се посочва, че тези пари са вече в дефицит. „Първо заради решението на НС от 2,4 млрд. Второ – заради парите на общините – 500 млн. И 1 млрд. – защото не са заложили нито един лев в оригиналния бюджет за строежа на автомагистралите. А те се строят. В известен смисъл съм казал, че тези пари са необходими и има опасност тази огромна дупка в бюджета да създаде системен трус”, подчерта Караджов. И допълни: "Никъде не съм казал думата "искам". 

Караджов коментира и текущата обстановка с бедствията в страната, причинени от пороите. „Следя ситуацията и докато е стихията – това, което можем да правим е – там, където са по-малките разрушения, да поправим щетите. В неделя сутрин тръгвам към Враца и Вършец, тъй като прогнозите на специалистите в АПИ са, че дъждовете ще понамалеят. Ще отида да видя с какво централната власт ще може да им помогне". 

Министърът обеща, че най-пострадалите от бедствието населени места ще бъдат подпомогнати и ще започнат ремонтни и укрепителни действия.  "В рамките на бюджета на МРРБ, който имаме - е предостатъчен, и за такива аварийни ситуации няма да се щади нищо", категоричен беше той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.