Десетки са наводнените къщи и засегнатите пътища в Родопите

Частично бедствено положение във Вършец. Поройните дъждове и прелялата река Ботуня отнесоха камион. Проходът "Петрохан" е затворен заради свлачища, паднали дървета и подкопан на места асфалт. Обявиха частично бедствено положение и във враца. Наводнени къщи и засегнати пътища има и в Родопите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

За минути в събота сутрин река Ботуня във Вършец излиза от коритото си и започва да повлича всичко със себе си. За последните 24 часа реката е увеличила нивото си с два метра. Има наводнени къщи и дворове и в селата Горно Озирово и Бързия.

„Ето тук беше камионът, водата дойде изведнъж, подкопа земята и направо със земята и камиона тръгна. Покъртително беше, гледката беше страшна“, разказва Никола Николов – жител на град Вършец.

Водата носи още няколко автомобила и един камион, които не успяват да попаднат в реката. „Ето така коли ги отнесе, всичко. Аз съм на 78 години и никога не съм виждала подобно нещо. Ето такива грамадни дървета - всичко изкорени и ги отнесе“, твърди Тодорка Иванова – жител на град Вършец.

„Реката беше вдигнала много нивото си и започна да прелива на определени места. След това около 10 ч два моста бяха отнесени  и имаме много големи разливи на реката извън коритото“, заяви Петър Стефанов – зам. кмет на община Вършец

Заради придошлата река има и няколко наводнени къщи във Вършец и село Горно Озирово.

Къщата на Емил Цанински за секунди се превърнала в корито на реката. На приземния етаж, водата достигала повече от метър. Река Бързийска преля през водосток на прохода Петрохан и подкопа пътя. Движението е забранено за преминаване и в двете посоки. За последните 24 часа на прохода „Петрохан“ е валяло 117 литра дъжд на квадратен метър.

Обявиха частично бедствено положение във Враца и подбалканския квартал БИстрец. Там пороят затрупа улици и дворове с части от пътната настилка и кал. Няколко автомобила останаха блокирани заради рововете, които стихията изкопа. В града заради големите количества вода от планината се наложи да бъде затворен за движение възлов булевард и да бъдат направени заграждения, за да се спре водата към железопътните линии.

Валежите създадоха проблеми и в Родопите. Свлачища паднаха по планинските пътища, а някои реки излязоха от коритата си.  В района на местността „Рожен” за последните 24 часа са паднали около 76 литра дъжд на квадратен метър. Подпорна стена пропадна на основния път между Смолян и Девин в района на село Стойките. Свлачища има и в района на Мадан, и в Рудозем.

Заради излязлата от коритото си река Малка Арда за пореден път семейство Стефанови се събуждат под вода.

“Когато слушаме прогнозите, винаги сме нащрек. Виждате ги щетите - посевите, при животните съм сложил пясък. Само се обаждаме на 112, хората с голи ръце какво да направят. Пожарната дотук не може да мине. Казват - пясък, но с пясък река не се спира”, споделя потърпевшият.

Наводненият имот е на брега на река Малка Арда в едноименното родопско селце. Къщата и двора трябва да се защитят с подпорна стена, изграждането на която по груби сметки струва около 250 хиляди лева. За последните година и половина община Баните три пъти е сигнализирала Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Отговор обаче няма, обяснява кметът Павлин Белчев.

 „За трети път се случва това тук. Считам, че когато става въпрос за бедствия и аварии, държавата трябва да проявява гъвкавост и бързина. България не е само жълтите павета, не е само размахване на средни пръсти в Парламента. България е и това тук!”, посочва Павлин Белчев, кмет на Община Баните.

Според хората в района е необходимо и почистване на коритото на реката. „Предвид спецификата на тази част на реката, това наводнение не е от непочистено корито. Единственото решение е построяване на подпорна стена”, посочва кметът на Община Баните.

Видимо река Малка Арда е с метър и половина над нормалното си ниво, Ако не вали повече, водата не само тук, а и в другите водоеми в областта ще се оттече. Заради влагата по планинските пътища има предпоставки са свлачища и срутища. През деня камъни и кал частично ограничиха движението на много места. Затворени пътища обаче засега няма.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.