Вършец, Враца и Ракево обявиха частично бедствено положение

Водата от последните дни причини истински бедствия на различни места в страната. Частично бедствено положение беше обявено в община Вършец, в Криводолското село Ракево, както и в град Враца. Проходът „Петрохан” остана затворен заради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт.

За изминалите 48 часа на няколко места в страната са паднали между 90 и 100 л. дъжд на квадратен метър. Влагата е причинила щети на пътя между Девин и Смолян – пътната лента буквално е пропаднала в реката, която все още е с високо ниво. Синоптиците предупреждават за опасност от нови свлачища и активизиране на стари такива през следващите няколко дни.

Проходът „Петрохан” остава затворен до понеделник, след като близката река излезе от коритото си и заля пътища. Петър Стефанов е зам.-кмет на община Вършец, която през изминалия ден беше принудена да обяви частично бедствено положение. Той увери, че бедстващи хора в района няма, но разрушенията и наводнените имоти са много.

Порои, свлачища и прелели реки на много места в страната (ОБЗОР)

Остава частичното бедствено положение във Вършец, след като реката там преля, заля къщи и разруши мостове. Проходът "Петрохан" остава затворен за преминаване, заради разрушена настилка. Но регионалният министър Гроздан Караджов, който пристигна на оглед в района,  обеща пътят да се ушири, за да може все пак да бъде използван. 

Втора безсънна нощ за жителите на квартал „Заножене“ във Вършец. Река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите, които е оставила след себе си са големи. Придошлата вода  е разрушила водопровода в квартал „Заножене“ и хората нямат вода. Пътят към една от вилните зони на града също е пропаднал. Отнесени са три желязо-бетонни моста, четири метални, голяма част от корекцията на реката е разрушена и са скъсани водопроводи.

 

 

„Ще ни трябва помощ от държавата, за да станат и същевременно бързо нещата. С бюджета на общината ще е доста трудно да се справим с тези поражения, които има нанесени“, твърди Петър Стефанов,  зам.-кмет на община Вършец. В общината остава частичното бедствено положение.

В Ракево бяха наводнени къщи, училище и детска градина. Отнесена е част от мост в село Пудрия.Водата в иначе малката рекичка придошла за час, разказват хората. Освен прииждащите води от реката, започнаха да извират и високи подпочвени.

Хората в района от доста време имат проблем с реката, който не могат да решат сами."През миналата година подадохме до Постоянната комисия по бедствия и аварии два сигнала за необходимо финансиране за реконструкция на речни корита. Нямаме отговор", заяви Валентин Кирилов, началник на Оперативния щаб. 

Прогнозите за опасно време са в сила за целия неделен ден. 

Повече гледайте във видеата. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.