По-рано тази седмица Трифонов обяви, че партията му напуска коалицията

"Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят настрана от властта - максимално далеч и максимално дълго време. Поведението им е нагло, безотговорно, държат се по начин, който не е коалиционен. Петков трябва да се държи отговорно към партньорите си и да управлява отговорно". Това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за Дарик Радио.

Той призна, че най-големият компромис, който партията му е направила в името на запазването на коалицията, е да участват в нея заедно с БСП. Причината - социалистите "са част от статуквото".

„Във всички министерства Петков направи така, че да се води двойна политика - има човек, който е пряко подчинен на премиера, но това не е министърът", твърди Трифонов. И допълва, че за ИТН това е било проблем, особено що се отнася до Министерството на външните работи.

"Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше", отсече лидерът на ИТН.

По-рано тази седмица той обяви, че партията му напуска четворната коалиция. Към днешна дата подчерта, че това не означава "разваляне на правителството". "Реших ИТН да не бъде унижавана повече в тази коалиция", категоричен бе Трифонов.

Той заяви още, че не е популист и „не се изживява като реформатор". 

Според лидера на ИТН „Продължаваме Промяната" са се държали достойно в началото, „когато решихме да се промени моделът на управление". „Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на базата на опита, който имам, а не да квалифицирам кой какъв е. Това дали харесвам Петков, или не няма значение. Има значение премиерът да свърши работа в коалиция с други три партии. В момента, в който ми стана ясно, че това е невъзможно се допитах до депутатите от ИТН. Това се случи преди около месец. Те на 100% се съгласиха с това, даже ме посъветваха, че е време да излезем от тази коалиция", каза още Слави Трифонов.

Според него управлението на ГЕРБ, при което били използвани „различни патерици като НФСБ, ВМРО и други малки партии", е изкарало хората на улицата. „Ние бяхме част от протестите. Беше логично да свърши времето на ГЕРБ. Проблемът е, че ПП приличат на тях по поведение", заяви лидерът на ИТН.

Той коментира и твърденията, че „някой друг дърпа конците" в партията му и частност - Орлин Алексиев. „Аз съм човекът, който е създал ИТН и съм единственият, който, заедно с моите колеги сценаристите, решаваме какво ще се случва в ИТН", подчерта Трифонов.

Той говори за проблемите по граничните ни пунктове. „Без да имам достъп до абсолютната информация, мисля, че откакто има демокрация, проблемите по границата са безапелационни и много престъпни организации печелят от това", каза Трифонов. И допълни, че неговите депутати само са дали знак, че има хаос на границата, но не са се бъркали в управлението. Лидерът на ИТН категорично отрече да има нещо общо с граничния пункт "капитан Андреево-Капъкуле".

Разговорът естествено стигна  и до темата Северна Македония. „Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спази Договора от 2017 г., ако зависи от мен няма да стартират преговори за членство в Европейския съюз. Няма популизъм”, заяви Трифонов.

На въпроса какво мисли за експертно или програмно правителство, дългогодишният водещ отговори, че винаги се е уповавал на експертите. „Уважавам хора, които вършат работа. Политически винаги е свързано в съзнанието ми с компромиси, които трябва да бъдат направени. За мен единствената възможност е да свършиш работа добре. Това могат да го направят експертите в определени категории”, каза Слави Трифонов.

Попитан дали Пламен Николов и Петър Илиев имат място в едно потенциално програмно правителство, лидерът на „Има такъв народ” заяви, че те са много добри професионалисти. 

„Според мен човек, който те гледа в очите, казва едно, а прави друго, се нарича лъжец”. Това каза Трифонов по отношение на премиера Кирил Петков. "Той води двойна политика по отношение на Северна Македония", категоричен е интервюираният.

Според Трифонов формулата на успеха е 4:0, т.е. едно решение да има подкрепата и на четирите коалиционни партньори. Той даде пример с избора на управител на Българската народна банка. „Така и не можах да разбера защо министър-председателят се държа така с Любомир Каримански”, допълни лидерът на ИТН. Кирил Петков ми каза: „който и да е шеф на БНБ, само да не е Каримански”, призна Трифонов. По думите му премиерът е нарекъл кандидатът на ИТН "леке" и това бил последният път, в който двамата си говорили. "Който няма доводи, говори с квалификации. Министър-председателят трябва да се държи отговорно", допълни тв водещият.

Той обяви, че безапелационно е „За” България да стане част от еврозоната. Не вярва в митове за евровата валута и категорично смята, че бъдещето на страната ни е в ЕС. Трифонов отрече вътре в коалицията да е имало разногласие по темата за приемането на единната валута.

Според него Русия е заплаха за сигурността на България. "Путин действа като Хитлер. Той е човек, който предизвика война и убива хора", допълни Трифонов.

„Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и се държат по начин, който не е адекватен. Те трябва да бъдат спрени. Това мисля и го правя”, допълни лидерът на „Има такъв народ”. Той припомня, че двамата политици в предизборната си кампания казваха, че няма да теглят нови заеми, а парите, които съберат от корупция, ще влеят в държавата. По думите му вицепремиерът и финансов министър еднолично е взел всички пари от енергетиката и от БЕХ и ги използвал както иска.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.