В управляващата коалиция остават оптимисти, че ще се намерят необходимите 12 гласа

Актуализацията на бюджета е на ръба. Другите две седмици в парламента ще са критични, за да може социалните мерки от антикризисния пакет да бъдат гласувани. Въпреки че в четвъртък бюджетната комисия отхвърли актуализацията на финансовата рамка на държавата, в управляващата коалиция остават оптимисти, че ще се намерят 12 гласа, за да бъде приета.  Затова и персоналните промени в кабинета остават на заден план.

„Актуализацията на бюджета безспорно е по-големият приоритет. Това трябва да се случи до няколко дни преди края на юни, така че от 1 юли пенсионерите да могат да получават новите си пенсии”, каза Никола Минчев, председател на НС.

„Нашето убеждение е, че когато това влезе в зала, ще се намерят достатъчно отговорни депутати, които още изберат позицията да гласуват бюджет с 2 милиарда и 200 милиона повече разходи в полза на гражданите , отколкото да припознаят партийната линия на диктувано поведение”, заяви Лена Бориславова, говорител на кабинета.

Политическата криза у нас се задълбочава (ОБЗОР)

За консенсус по въпроса с актуализацията призова и социалният министър.

„Ако има някаква мисъл и чувство за отговорност, би трябвало да гласуват „за” актуализацията на бюджета”, коментира Георги Гьоков.  

Именно пенсиите станаха повод за атака от опозицията. Според тях в хазната няма достатъчно средства за предстоящите години.

„Най-добрата актуализация на бюджета е оставката. Ако не подкрепиш бюджета си все едно „против” пенсионерите. Не, аз съм против да дотрошат държавата. И въобще нямаме никакви амбиции да се вкарваме в каквото и да е управление вече”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.