Продължава частичното бедствено положение във Враца и Вършец

И днес проходът „Петрохан“ остава затворен. Вчера поройните дъждове подкопаха платното на няколко места. Имаше и паднали дървета на пътя.

Продължава и частичното бедствено положение във Враца и Вършец. Там десетки имоти бяха залети от придошлите води. В понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще предложи на МС да бъде създадена държавна комисия, която да обследва щетите в региона.

„Точно под нас има една огромна пещера в която пътят виси над нея. Дърветата, които виждате са се сринали надолу. Пътят в този си вид е неизползваем”, Гроздан Караджов.

Жълт код за дъжд в 6 области на страната

Първото, което трябва да се направи е да се спре водата, която залива асфалта.

„Днес ще започнем да отпушваме водостока, който е горе, за да може, за да може да отведем водата и след това ще се насочим към уширението на пътната настилка”, обясни инж. Христо Кръстев от пътно поддържащата фирма на прохода „Петрохан“.

Във Вършец, придошлата река скъса водопровод, разруши мостове и пътища. Домовете на хората бяха наводнени.

Общината ще бъде подпомогната от държавата за справяне с бедствието.

Частично бедствено положение и в криводолското село Ракево. Придошлите реки - Лева и Ботуня причиниха огромни щети край Вършец.  Започнаха да извират и високи подпочвени води. Затлачвания от дървета и камъни пречат на оттичането. Десетки са сигналите за проблеми в населени места в планинските общини. 

В Община Трявна също има щети след дъждовете. В града има десетки наводнени къщи и мазета. Бедствено положение, обаче, към момента не е обявено и доброволните екипи общината заедно с ПБЗН продължават работа на терен. Получени са десетки сигнали от граждани, на които веднага се отреагира. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Лошите метеорологични условия доведоха до счупване на върба в непосредствена близост до Гърбавия мост, до пропадане конструкцията на сцената на площад "Капитан Дядо Никола", както и до пропадане на пътни участъци, наводнени улици в Централната градска част и в кварталите на града. Наводнение има и в района на ЖП гарата в Трявна. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.