Той заяви това след среща с Асен Василев

„Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас, както и за външния и държавния дълг. Впечатляващо е и постигнатото по отношение на финансовата стабилност. Ние можем само да се учим от българския опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост”. Това заяви финансовият министър на Германия Кристиан Линднер след среща с вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, която се проведе в София.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Имахме много добра дискусия с г-н Линднер", каза от своя страна Василев. По думите му тя е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на ГКПП „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната ня 1 януари 2024 г. и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, посочи той.

„Обсъдихме и споразумението между двете страни за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия", отбеляза Асен Василев.

Василев: Вярвам, че в парламента има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализация на бюджета

Той заяви, че страната ни изключително много цени подкрепата на Германия, както конкретно по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и в европейските институции. „Там работим доста усилено по няколко теми, които сме поставили заедно. Това са възможността за общо закупуване на енергийни източници и по-специфично газ, както и общ европейски отговор при евентуален недостиг на храни, който се очертава в световен план”, уточни Василев.

От своя страна Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които заедно се опитват да постигнат. 

Радев пред Шолц: ЕС да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи

„Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването й в европейските процеси, свързани с предстоящото включване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията и те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока”, каза Кристиан Линднер. И добави: „Имаме много общи теми, по които ще продължим да работим стратегически".

„Българската позиция по отношение на Република Северна Македония трябва да бъде европейска позиция”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на германски журналист за българското вето за започване на преговори на Скопие за ЕС.

Василев заяви, че българската позиция по въпроса е много ясна. „Проблемът не е българската блокада на РСМ. Условията, които сме поставили - защитата на националните интереси, гаранцията, че ще бъде изчистен езика на омразата – са повече ангажименти на Европа, отколкото на България“, подчерта финансовият министър.

В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около 10 млрд. кубически метра природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България, обяви още Асен Василев.

„Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и в момента се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и, потенциално, Украйна за общо количество над 10 милиарда кубически метра газ“, каза още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.