Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг на партията

ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството в сряда. Това обяви Томислав Дончев на брифинг на партията. Според него кабинетът е претърпял провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от българската политика ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е да е кратка", допълни Дончев. По думите му провалът на правителството е налице и прогнозите на експертите били, че в продължение на 1-2 години българите ще го усещат по джоба си. 

По думите на Делян Добрев в България има галопираща инфлация, но тя не се дължала на войната. „Последно такава е имало през 1997 година, която беше последвана от хиперинфлация и знаем къде отиде тогава държавата. Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там тя е на половина. Ако у нас инфлацията е 15% и очакваме за май да покажат дори 18%, в държави, които са далеч по-засегнати от България, е 8%. Причината е некадърността на правителството. Има и необяснима инфлация, която си обяснявам само с корупция и лобизъм - става въпрос за инфлацията при горивата. За последната половин година дизелът по бензиностанциите нарасна с 36%, А-95 скочи с 37% - необяснимо защо, при положение, че цената на петрола е същата като през 2012 г., а акцизите и ДДС-то е същото”, подчерта бившият икономически министър. Той обясни част от инфлацията с малките компенсации, които бяха предвидени за бизнеса. Според Добрев това правителство ще бъде запомнено с три думи – "некадърно, лобистко и корумпирано".

„Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система и възможност за отклик на всички предизвикателства, пред които се намира страната ни. Това, което виждаме през последните дни, е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който, надявам се, всички разумни и мислещи в перспектива депутати ще подкрепят, когато бъде разгледан в пленарна зала”, каза Тома Биков.

„Грозните скандали в управляващата коалиция правят управлението фактически невъзможното – няма политическа мощност, няма политическо мнозинство. То не може да свърши нищо оттук нататък. Чрез вота на недоверие услужливо се опитваме да сложим край на тази мъка. Ще разговаряме с всички, това ще е мерило за съвестта им”, каза още Томислав Дончев.

Според бившия министър на икономиката от ГЕРБ Лъчезар Борисов това правителство представлява заплаха за финансовата стабилност и оттам за националната сигурност на страната ни.  

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.