Депутати от ДПС се опитаха да осуетят кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков

Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на ДПС да въведе правила за избор на председател на КПКОНПИ, с които, на практика, щеше да бъде осуетена кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков заради възрастта му. Темата за забавената реформа в КПКОНПИ беше една от ябълките на раздора в „Има такъв народ”.

Депутатите обсъждат правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Опитите на опозицията, в лицето на ДПС, да промени правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия, срещнаха отпор от управляващите. „Не става въпрос за Комисията, не става въпрос за закона, става въпрос за човека”, каза депутатът от ДПС Александър Несторов. Кой е човекът обаче, от Движението за права и свободи не споменаха име. Основният претендент за този пост е вътрешният министър Бойко Рашков, който е на 67 години. Едно от предложенията на ДПС беше председателят да не е на повече от 65 години. Александър Несторов подчерта че от партията искат КПКОНПИ да оглави човек, който е „психологически годен да води тази толкова важна комисия”. Не мина и предложението на ДПС председателят да се избира с 2/3 мнозинство в парламента.

След оставката на Сотир Цацаров, сега Комисията се ръководи от заместника му Антон Славчев. Освен Рашков, другата обявена кандидатура е тази на следователя Бойко Атанасов. Той ще бъде издигнат от „Възраждане”. Според правосъдния министър първо трябва да бъде приет новият закон за КПКОНПИ и тогава да се избира председател.

Изборът на нов шеф на КПКОНПИ скара партиите в парламента

Бившият шеф на Агенцията по храните Пламен Моллов се оказа неоткриваем за депутатите. Той трябваше да бъде изслушван по повод обвиненията за подкуп на настоящия директор на БАБХ. Телефоните на Моллов давали заето, а от местоработата му съобщили, че е в отпуск до края на юни. „Най-вероятно се притеснява от въпросите, които ще му зададем, и от последствията, които биха произлезли от тези негови действия”, предположи депутатът от „Продължаваме промяната” Константин Бачийски. 

Шефът на БАБХ: Проф. Моллов ми даде папка, пълна с пари

Депутатите разчитат МВР да открие професор Моллов. От Прокуратурата заявиха, че са сезирани, и че по случая е образувано досъдебно производство за подкуп.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.