"Факт е, че правителството се провали - заради некадърност, корупция и лобизъм", категоричен е депутатът от ГЕРБ

„Винаги сме искали оставката на кабинета. Месеци наред вече. От това, което се случва в последно време, се вижда, че няма управляващо мнозинство – има скандали, включително корупционни, между управляващите. Считаме, че сега е моментът да поискаме вот на недоверие. Според мен той е и закъснял – заради ситуацията, в която се намираме в момента. Високата инфлация не е привнесена – тя не е заради войната, защото в Европа е наполовина на нашата. Тя се дължи на управлението на това правителство”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Делян Добрев от ГЕРБ в отговор на въпроса защо партията му реши да поиска вот на недоверие.  

По думите му ГЕРБ наистина искат правителството да падне. „Не знаем дали ще падне, защото не знаем през следващите седем дни колко депутати ще накупи управляващата коалиция”, подчерта той.

На въпрос политическата му формация говорила ли е с ИТН, за да има и техните гласове при гласуването на вота на недоверие, Добрев заяви: „Говори се, че още депутати ще напуснат. Не сме водили подобни преговори. Ако говорим, по-скоро ще е в посока, ако вотът е успешен, какво се случва след това. Но е факт, че правителството се провали – заради некадърност, корупция и лобизъм. То не може повече да управлява държавата". 

Добрев коментира и евентуално завъртане на парламентарната рулетка, при което ГЕРБ получава мандат за съставяне на кабинет. "Ще положим усилия да усвоим мандата. Съмнява ме да се получи, защото не е на мода да си в коалиция с ГЕРБ. Аз не виждам логика да не си в правителство с ГЕРБ. Има ли по добър министър на еврофондовете от Томислав Дончев?", попита той. 

"Мислех си какво е ГЕРБ и какво е ПП. Ние сме хората, които можем да свършим работа и знаем как да се справим с такива кризи. Ние сме като немска овчарка, която може да свърши работата. При ПП имаме модерно куче, чихуахуа - всички го искат в чантичката си, но то не може да свърши работа. И това се доказа", подчерта Добрев. И допълни: "Според мен трябва да се изберат хората, които могат да свършат работа. Мисля, че във всяка една партия могат да се намерят такива. За всяко министерство трябва да се търси не по партиен избор, а човекът, който да свърши работа. Изборите би трябвало да са последният вариант в тази тежка ситуация. Ако ПП не успеят да накупят депутати и вотът мине, шансът за правителство е 10%". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.