Дали и с колко поскъпнат българските плодове

Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в Североизточна България. Тревожните данни изнесоха овощари в Силистренския регион, където се отглеждат най-много кайсии, праскови и череши. 

Един от най-големите производители на плодове в региона Димитричка Търпанова споделя, че има голям риск при самото производство, породен от проливния дъжд. "Черешата беше във фаза преди бране, имаме големи поражения от нацепване. Това е 100% за сметка на производителите, застрахователите не го изплащат. Сливовите насаждения изобщо не цъфнаха заради студа. Пораженията от слани също не се покриват от застрахователи", посочи тя.

„На твоя страна”: Ще изчезнат ли българските плодове и зеленчуци от пазарите

Според нея нацепената череша може да се преработи за сок, но брането на килограм е с по-скъпа цена, отколкото могат да го купят соковите заводи. "Черешата за пресния пазар е на 2-3 лева за килограм. Цената е по-ниска от миналогодишната, но и покупателната способност е по-малка, затова черешите не се продават. Голямото ДДС е една от причините", обясни производителят.

По думите й част от кайсиите нямат реколта, разчита се на по-късно цъфтящите сортове и по-новите селекции.

Повече по темата вижте във видеото,

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.