Тя призова “да се върнем към важния дневен ред на обществото”

“Не мога да коментирам вътрешнопартийните спорове, обиди и нападки в един от коалиционните партньори. Това, за което настоявам да говорим е, че трябва да направим управляващото мнозинство по-работещо, за да взима по-ефективни решения”. Това каза  правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на “Здравей, България”. Тя призова “да се върнем към важния дневен ред на обществото”.

Тя призна, че има забавяне с някои законопроекти, но припомни, че “от друга страна в Планът за възстановяване има поредица от мерки, които трябва да се случат до края на годината - за това ни трябва действащ парламент. От тези мерки зависят 13 млрд, които трябва да влязат в икономиката”, припомни Йорданова и апелира “различните колеги от парламента, които разменят реплики, нека да се замислят за бъдещето на България”.

Делян Добрев: Искаме кабинетът да падне, но не знаем колко депутати ще си накупят управляващите

"Демократична България" застава зад евентуалната номинация на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия, обяви още правосъдният министър. По думите й, обвиненията, че управляващите искат създаването на паралелна прокуратура са неоснователни, защото по Конституция само държавното обвинение ръководи разследванията 

“Предложението за разделянето на КПКОНПИ на два органа все още е на масата. Единият проект на закон вече е внесен в парламента, а другият е в последна фаза”, каза Йорданова. 

 

 

Относно законопроектът според, който хората на ръководни позиции в агенцията имат право само на два мандата, Йорданова коментира: “Законопроектът за антикорупционния закон беше внесен преди дни. Колко мандати да има? От експертна гледна точка, цялата продължителност 12 година изглежда прекомерна. Дългите мандати водят до злоупотреби”, заяви правосъдният министър.

Балабанов: ИТН ще направи всичко възможно тези хора да спрат да управляват

Тя говори и за закононарушения, като каза, че е уведомила обществеността за 21 обществени поръчки с нарушения. 

“Всички лоши, порочни практики и закононарушения са се случвали в периода на последното правителство на ГЕРБ.  Всички ние плащаме от нашия джоб”, каза Йорданова.  

На въпрос дали според нея главният прокурор Иван Гешев ще се активизира по тези случаи, правосъдният министър заяви, че той “трябва да изпълнява своите задължения. Очаквам действие, не очаквам и се противопоставям на PR акции, които да доведат до разпит и до там”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.