Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври

Парламентът обсъжда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват с 10 на сто. Увеличаване на максималния размер на получаваната пенсия също е заложено в актуализацията на бюджета. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера им.

Към мотивите на законопроекта е посочено, че пенсиите имат съществено значение за запазване на качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход. "В тази връзка усилията на правителството са насочени към тяхното повишаване. Тази цел обаче трябва да бъде съобразена както с финансовите възможности на бюджета на държавното обществено осигуряване, така и с основните принципи и възприетата законодателна рамка в областта на социалното осигуряване", аргументират се вносителите. 

За дебатите по актуализацията на бюджета на ДОО в парламента дойде и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

„Можем да си позволим увеличение на пенсиите‘‘, заяви той от трибуната на НС.

Василев уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се заделят за пенсии, докато България отделя едва 10,4% от БВП. „Ние сме много под средната стойност, заделена за пенсии, така че можем да си позволим заделянето на такъв набор от средства‘‘, добави финансовият министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА