Очаква се тя да се гласува утре

Депутати от "Има такъв народ", ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" внесоха проект на решение за предсрочно освобождаване на Никола Минчев като председател на Народното събрание. 

Балабанов: Ще искаме оставката на Никола Минчев

В кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ каза пред журналисти, че това е инициатива на групата на „Има такъв народ“, които са обърнали към тях и те са се подписали под предложението. 

"Поводът и основанието не е днешното изслушване на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника", обясни Карадайъ. "С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого", допълни той.

Карадайъ подчерта още, че в правилника на НС много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“, без обсъждане, заседанията са закрити. „Дори да е имало някакво съмнение преди това, пак в същата алинея е казано, че председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на народните представители. Той и това не направи. Отгоре на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не го разбира това нещо като проблем,“ допълни председателят на ПГ на ДПС.

По правилник искането за оставката трябва да се обсъди и гласува в парламента още в четвъртък.

От "Продължаваме Промяната" излязоха с декларация по темата, прочетена от Андрей Гюров:

"Нова коалиция иска да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев! 
 
Уж невъзможната коалиция – ГЕРБ-ДПС-ИТН - не се интересува от българските граждани.  Не се интересува от индексациите на пенсииите,  от подкрепата за младите семейства,  от увеличението на заплатите в секторите, където стартират реформи,  не се интересува от това да подкрепи гражданите в кризата.  
 
Няма да реформира КПКОНПИ, няма да приеме належащите законодателни промени, които са условие за отпускане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, няма да свърши НИЩО. 
 
За нея е важно да няма борба с корупцията! Да запази своя главен прокурор!  За да продължи да източва държавните пари!  
 
Лидерите на „Има такъв народ“ свалиха маските, след като не получиха милиардите, които бяха предвидени за продължаващото източване на АПИ. Само няколко факта от току що приключилата пресконференция в Министерството на финансите: - 5,60 метра тръба за един милион лева - Един километър първокласен път от републиканската пътна мрежа се строи в един район за 111 хиляди лева, а в друг за близо 2 милиона лева - Без право на общински ремонт, АПИ възлага такъв в Пазарджик. Цената – три милиона лева на километър. Може би така Борисов се е отблагодарявал на послушни кметове. 
 
Капитан Андреево – най-натоварената външна граница в ЕС.  В последните десет години, на Капитан Андреево мафията е притежавала границата!  
 
Минимум 200 милиона пропуснати ползи за бюджета, милиони тонове непроверена продукция – некачествена и вредна храна, внесена на българския пазар! И тук дори не говорим за тъмната страна на този бизнес със съмнения за огромни злоупотреби за милиарди. Тук службите трябва да разнищят случващото се, но имената, които се споменават, говорят за нещо много по-страшно.     
 
След като изобличихме източването на АПИ и схемата на „Капитан Андреево“, мафията реши да счупи всичко.  
 
Понякога „грешката е вярна“. Спомняте си думите на депутат от ГЕРБ – „Не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос“.  
 
Ако сега ни попитате дали бихме го направили отново, отговорът ще е категорично ДА! 
 
Особено силни са думите на министър Радостин Василев: Мафията проби в ИТН. Защо, колеги? За пари? За постове? За председател на НС? За шеф на БНБ? Уважаеми колеги от ИТН, не предавайте своите избиратели! Вие заявихте, че ще се борите с мафията. Сега погледите са насочени към вас.  
 
Мафията отново е в политиката. Ние сме на война с мафията. И ще я продължим!  
 
Тук, на улицата, на избори!"

От "Демократична България" съобщиха, че няма да подкрепят вота на недоверие и ще подкрепят Никола Минчев:

"Парламентарната група на “Демократична България” няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството, обяви председателят й Христо Иванов след участие в среща с вносителите от ГЕРБ. В същото време тя ще подкрепи председателя на Народното събрание Никола Минчев, чията оставка също е поискана, съобщават от партията.

“Демократична България” няма да подкрепи вота на недоверие. Ние потвърждаваме нашата подкрепа управлението, защото не виждаме абсолютно никаква политическа алтернатива в този момент. Смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е безотговорно”, заяви Иванов, цитиран от пресцентъра на ДБ.

“Смятаме, че отговорът на тази изключително сложна ситуация - и вътрешно-политическа, и икономическа, и геополитическа, в която се намираме, изисква диалог и затова се отзовахме на тази среща. Това е знак, че трябва да се търси диалог в името на страната. Но този диалог може да има само една цел - по-голяма управляемост на страната, а действия, които я хвърлят в неуправляемост, без никакъв план, за нас не е добра алтернатива. И от тази гледна точка имаме сериозни различия с колегите от ГЕРБ”, добави той.

Според Христо Иванов основният проблем е липсата на концепция какво ще се случи със страната след падането на това правителство. “Ако този вот успее, никой няма отговор на въпроса какво идва след това. Има всякакви лични вендети, но никой няма отговорен политически отговор какво става със страната. И докато не чуя някой да даде отговор на този въпрос, всички действия за мен за безотговорни”, каза той.

Христо Иванов изрази пълна подкрепа за Никола Минчев, когото определи като отличен председател на Народното събрание, казват още от ДБ. “Ще го подкрепим с огромно удоволствие и уважение към г-н Минчев. Многократно самата опозиция е изразявала уважението си към него”, заяви той.

“Разиграва се един недостоен опит да се закрепи разпадащата се група на ИТН, като й се даде подкрепа от останалите сили в опозицията да атакува позицията на председателя. Може да има политическа логика, но отново е безотговорно. Имаме фигура с авторитет, но трябва да я счупим, за да може хората от ИТН да замажат положението по някакъв начин”, добавя Иванов.  

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.