Това заяви Стефан Чайков от Българската браншова камара „Пътища"

Пътни строители отговориха на Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно парите за пътища. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че докладът на междуведомствената комисия, която откри незаконно строителство на пътища за 2,5 млрд. лева, ще бъде изпратен на прокуратурата. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Проверката е установила фрапантни разлики в цените на километър в различни краища на страната. Премиерът Кирил Петков пък обяви, че парите за незаконни строежи, които констатира междуведомствената комисия са 2,5 милиарда.

„Няма платени 3 млрд. на пътните фирми", заяви на брифинг днес Стефан Чайков от Българската браншова камара „Пътища”.

ПАРИТЕ ЗА ПЪТИЩА: Нови обвинения за милиарди (ОБЗОР)

„Беше създадена междуведомствена група, която излезе със становище, което успяхме да оборим. В резултат на всичко, което се случваше през есента на 2021 г. през ноември същата година в мотивите на управителния съвет на АПИ тогава да вземе решение за подписване на споразумение с пътно строителните фирми пишеше „по устно разпореждане на министъра” – на министър Комитова. С тези споразумения АПИ, българската държава, изрично призна вземанията ни към онзи момент и всички сертификати, които бяха внесени в АПИ”, каза той.

И добави: „Изрично призна още, че започнатите ремонти следва да бъдат довършени тогава в срок до 30 юни и че в същия срок държавата дължи разплащане на всички дължими суми към фирмите, които се занимават с текущ ремонт и поддържане”.

По думите му в първоначалния вариант на бюджета за 2022 г. такива средства не са били заложени. „И както разбираме след сложен диалог между МРРБ, МФ и кабинета се стигна до решението на НС от 20 април, в което по същия начин, в 3 точки, НС изчрично санира нашите договори, разпореждайки на АПИ да предприеме всички действия по сертифициране, да се изплатят 50% от тези дейност и след излизане на прословут доклад от една няма да квалифицирам каква междуведомствена работна група да се разплатят и другите 50%. По същия начин изрично НС упълномощи АПИ да разпише нови споразумения с фирмите, които единствено удължават срока за извършване на дейностите, а не за изплащане и в резултат на това започна разплащане на пътните фирми”, обясни Чайков. 

Асен Василев: Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство

Според него с темата с плащанията в момента се спекулира. „Фактите са следните. Въз основа на решение на НС разплатени са малко над 600 млн. лв. и 50% от всички сертифицирани дейности. От тези суми реално в бранша не е останало почти нищо”, посочи той.  

И обясни защо според него се е стигнало до тази ситуация: „Ако 1,2 млрд. е бюджета на АПИ, то 200 млн. лв. са ДДС. От старите задължения към момента се дължат около 520 млн. фактурирани дейности и 1,2 млрд. по започнатите вече над 270 участници. Ако говорим за спекулациите с парите от вчера, една част са вече изплатени с решение на Народното събрание и около 1,7 млрд. се дължат един път за вече извършени дейности и един път за такива, които предстоят. Няма платени 3 млрд. на пътните фирми”.

Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти

Чайков определи като „лъжа” това, което Андрей Цеков е казал, че строителният бранш ще получи индексация заради галопиращите цени на строителните материалите, каквато са получили всички други страни членки на ЕС.

„За доклада и лъжите от вчера. Тази междуведомствена група казва, че дава „само принципно мнение, без да има компетентността на орган, който да даде окончателно становище и заради големия обем са възможни пропуски и неточности”. 100% от доклада е неточен”, посочи Чайков.

По думите му в писмото на ДНСК съвсем дефинитивно се определя кое е основен и кое текущ ремонт. „Явно обаче по политически причини това становище е неглижирано или услужливо интерпретирано. Причината за доклада е една - никой няма намерение да плаща на пътните фирми, явно защото в бюджета няма пари. Ние не виждаме друго логично обяснение”, коментира той.

Стефан Чайков подчерта, че в новите поръчки в тригодишния ремонт, обявени от АПИ, се съдържат същите дейности, които се твърди, че са незаконно строителство.

„За мен е шизофрения да се излиза от една работна група с такъв доклад. Сравняват се несравними понятия. Състоянието на пътищата са различни и видовете дейности по ремонтите в различните области са напълно различни. Единичните цени са получени след провеждане на обществени поръчки, минали са през съдебен контрол и се съдържат цени, които никой в търга нямаше право на надвишава.Така че спекулации колко струва например тон асфалт не може да има”, категоричен бе той.

Относно думите на Кирил Петков, че има завишени цени при пътните ремонти и шест метра водосточна тръба струват 1 милион лева за данъкоплатците, а три стълба струват два милиона лева, Чайков заяви, че на републиканската пътна мрежа водосточни тръби няма. 

„Има водостоци и водопроводи в населени места и извън тях, които имат касателство със сервитута на пътя. Прочутата водосточна тръба касае едно възлагане, в което е записана, тъй като през пътя минава стария етернитов водопровод, една прогнозна сума от 1 млн. лв., която е предвиждала евентуално, ако се наложи, този водопровод да бъде променен. Тази дейност никога не е извършвана, тези пари не са претендирани и никога няма да бъдат платени от никого. Същата е ситуацията и с трите стълба за 2 млн. лв.”, каза той.

Представителят на Българската браншова камара „Пътища” съобщи още, че въз основа на подписаните през ноември споразумения ще пискат след 1 юли изпълнителни листове за дължимите от АПИ пари, заедно с всички пропуснати ползи, наказателни лихви и всичко, което всяка от фирмите прецени, че е в нейните правомощия да потърси като нанесени щети.

„По наша оценка това ще доведе до щета в бюджета между 150 и 200 млн. лв. Това, което ние можем да направим, е след като получим тези листове и дефинираме точния размер на щетата, да подадем сигнал до прокуратурата срещу участващите в междуведомствената група за това, че създавайки документ с невярно съдържание са причинили щета на бюджета в особено големи размери”, заяви Чайков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.