Ако са през август, това означава много ниска избирателна активност, коментира доц. д-р Наталия Киселова

Експерти очакват гласуването на вота на недоверие следващата седмица да преповтори днешния вот в зала за отстраняването на Никола Минчев. Ако тази прогноза се сбъдне, то това означава незабавна оставка на правителството.

Ако се стигне до този сценарий, президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Тук държавният глава няма ограничение в срока. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила, която е „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство. Ако мандатът бъде върнат, президентът отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която получи мандата - в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, президентът вече има ограничение от 7 дни, за да избере третата партия.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експертите изчисляват, че изборите могат да бъдат най-рано през август, но заради отпускарския сезон се очаква да бъдат насрочени за септември или октомври.

Гласуването в зала днес е показателно за бъдещето на правителството, смята политологът Димитър Ганев.

„Това е генерална репетиция за вота на недоверие, по простата причина, че съвършено ясно видяхме, че в Народното събрание има ново мнозинство, което е различно от това, което беше подписано като коалиционно споразумение”, коментира Димитър Ганев. Той не вижда вариант за ново правителство в това Народно събрание.

„Единият вариант е около едната голяма партия – „Продължаваме Промяната”, но те нямат мнозинство. Вторият вариант – коалиция около ГЕРБ. Но също го отхвърляме, защото да събереш на едно място ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ”, е малко вероятно. Освен това ГЕРБ нямат интерес от нов кабинет сега, защото това ще доведе само до имиджови щети за тях”, смята Ганев.

Но според  доц. д-р Наталия Киселова  не е изключено обединение около ГЕРБ.

„Не бива да изключваме правителство и с първи, и втори, и трети мандат, след като има мнозинство, което би подкрепило, не е изключено да има и правителство”, заяви Киселова.

Ако се стигне до нови избори, то няма да са през август категорични са експертите, но и не очакват президентът да забави много допустимите срокове.

„Най-разумно би било, ако това правителство работи до края на юли месец. Тогава да се назначи служебен кабинет и изборите да са в края на септември или началото на октомври, защото избори през август е несериозно, няма избиратели”, заяви Ганев.

„Не са изключени избори и през август, но това означава много ниска избирателна активност и винаги се стремят да са тогава”, смята доц. д-р Киселова. Така според нея най-ранната дата е краят на септември-началото на октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.