При протестиращите излязоха и депутати от управляващите партии

Протест в подкрепа на отстранения председател на НС Никола Минчев тази вечер пред парламента. Недоволството беше под надслов “Мафията отстрани Никола Минчев”. При протестиращите излязоха Никола Минчев, Кирил Петков и представители на БСП.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Стигна се обаче и до напрежение. След викове: „Тошко, ела при нас”, Тошко Йорданов излезе при протестиращите, но беше замерян с различни предмети, с бутилки с вода и с кенчета.   

Късно вечерта, когато депутати от "Възраждане" излязоха от НС, част от протестиращите тръгнаха след тях с викове. Полицията успя да успокои ситуацията.  

Движението пред сградата на парламента остана блокирано до късно вечерта. Напрежение възникна и между хората. Наложи се намесата на полицията и упражняване на сила, за да бъдат разтървани. Не се е стигнало до по-сериозни инциденти и наранявания.

„Мафията се опитва да си върне държава. Първата стъпка от този процес е премахването на председателя на НС”, каза един от протестиращите, който заяви, че лично познава Минчев и го определи като „консенсусна личност” и „перфектен юрист”.

„Цялата тази история, която се развива, с парламентарни хватки, които пречат на всичко, ме възмущава истински”, каза друга протестираща.

„Благодаря за тази подкрепа, продължаваме да се борим, борбата ще е успешна”,  каза Минчев, който излезе пред протестиращите. 

„Преди малко г-н Цонев каза, че с протести се сваляли правителства, не се запазвали. Мисля, че можем да ги опровергаем”, заяви финансовият министър Асен Василев.

В подкрепа на Минчев излезе и премиерът Кирил Петков. 

„Обещаваме, че докато сме тук прави и имаме още пулс, няма да дадем България на тези мафиоти!”, заяви премиерът. “Промяната дойде! Не могат да ги върнат обратно! Вие сте много, ние сме заедно! Няма къде да ходят!”, каза още той. 

Протестиращите скандираха “заедо”, “победа” и “Мафията вън!”. 

След Петков говори и Минчев, който беше посрещнат с аплодисменти. Той обеща: 

„Следващите пъти, в които съм в позицията да провеждам гласувания, няма да се страхувам какъв ще бъде избора. Аз ще съм сигурен, че ще има едно стабилно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, което да работи само за България!”

„Благодарим ви, че сте тук. Никога не се предавайте! Заедно ще успеем”, каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, беше призован няколко пъти да отиде при протестиращите. Те го посрещнаха като го замериха с бутилки с минерална вода и други предмети. 

На място имаше двоен кордон от полицаи, които се опитваха да овладеят ситуацията.

„Не ни е страх от избори”, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на НС. „Но още имам капка надежда, че има няколко човека на кантар вътре, които се борят със страха си, но знаят правилното нещо, което да направят. За България би било по-добре да няма избори. 22 закона трябва да се приемат до декември – това са 12 милиарда. Много разчитам на смелите хора”, каза Петков.

„Водя разговори с всеки, но няма да спря”, продължи премиерът.  

„Виждам защита на мафията в България, защита на едно чуждо управление, виждам хора, платени от чужди посолства”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”. „Следващото управление ще е самостоятелно на „Възраждане”. Този парламент приключи", смята Костадинов.

„Ние не сме организирали този протест, той е спонтанен”, каза Лена Бориславова.

„Обикновено човек като протестира, иска оставки. Ние нашата сме си я дали”, заяви Тошко Йорданов.

„Нека всички да свалят емоциите, протестите да са цивилизовани”, призова Корнелия Нинова.

„Силите на мрака направиха своето гласуване, видяхте как беше отстранен председателят на НС. Предстои нова битка. Този протест е само първият”, заяви Даниел Лорер. „Дори и кабинетът да не оцелее, има 3 мандата в парламентарната рулетка. След това ще има избори и се надявам всички хора, които искат промяна, да дадат гласа си за Продължаваме промяната”, каза Лорер.

 

 

 

 

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.