По думите му партията е готова да предложи нов кабинет при връчване на мандат от президента

„Продължаваме Промяната” няма да бавят процедурата за избор на нов председател на парламента. Това обяви временно изпълняващият длъжността Мирослав Иванов в студиото на „Здравей, България”.

Той посочи, че Правилникът на НС предвижда избор на нов председател да се проведе в 14-дневен срок. „Аз съм длъжен да спазя този срок. Не възнамерявам да се възползвам максимално от възможността да остана начело на НС и мисля още идната седмица да задвижим тази процедура и да я приключим”, съобщи депутатът.

Запитан дали от „Продължаваме Промяната” ще предприемат тактика да не издигат кандидатура за председател на НС, той отговори: „По принцип парламентарната практика е такава - мнозинството предлага, защото знае, че председателят им ще бъде избран. То се видя вчера – ИТН, заедно с ДПС, ГЕРБ и „Възраждане”. Те ще предложат председател”.

Напрежение на протеста в подкрепа на Никола Минчев (ОБЗОР)

„Вчера имаше Председателски съвет, на който те изключително много настояваха всички процедури да бъдат задвижени максимално бързо. Не разбирам защо толкова бързат. Дали заради „Капитан Андреево” и за да предотвратят процесите, които се случват там - прекратяването на корупционните схеми и спирането на процеси по овладяване н държавата? Дали се притесняват заради това, че законът за КПКОНПИ ще влезе на дневен ред или че Рашков няма да бъде избран за председател на КПКОНПИ? Убеден съм, че това са основните причини”, коментира още Мирослав Иванов.

Според него от гласуванията по тези теми ще си проличи на коя страна са те. „Ако саботират тези процеси и тези точки от дневния ред да не бъдат включвани и приети, ясно ще си проличи чии интереси обслужват”, каза той.

Божанков: Слави Трифонов ще бъде запомнен с едно нещо, наречено предателство

„На няколко пъти се е чувало и от отцепилите се от ИТН, и от министър Василев, че останалите в групата са заплашвани, че са им поставяни ултиматуми и че те гласуват не по съвест а по нареждане. Вчера имаше много интересен момент при гласуването на оставката на Минчев. Тошко Йорданов стана и обиколи да види  всички свои депутати как са гласували. Това беше изключително показателно”, заяви Мирослав Иванов.

„Ние имаме нужда от народни представители, които са честни пред своите избиратели. Колегите от ИТН казаха, че ще се борят срещу статуквото и модела, който е граден 15 години. Сега те гласуват с точно този модел. Не мога да приема това. Вярвам, че част от тях не искаха да гласуват оставката на Минчев, не искат да гласуват вота на недоверие”, каза още той.

По думите му вчерашният протест след отстраняването на Никола Минчев е бил напълно спонтанен. „Той беше израз на гражданското недоволство срещу политическото лицемерие и цинизъм, които осе случиха вчера. Нямаше никакви обективни аргументи за искането на оставката на Минчев. Той се справяше прекрасно със своята работа”, категоричен бе Иванов.

Иванов е категоричен, че е в интерес на българските граждани, ако вотът на недоверие успее от ПП да опитат да съставят правителство. „Противното означава правителство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”, отбеляза депутатът.  

И добави: „България няма нужда от нова политическа криза. За съжаление, опозицията работи за дестабилизация на държавата и ИТН я подкрепя, което е изключително тъжно”.

Целия разговор гледайте във видеото.  

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.