Напрежението ескалира между две от парламентарните групи

Депутатите стигнаха до саморазправа в Народното събрание в началото на петъчния парламентарен контрол. В пленарната зала възникна напрежение между „Продължаваме Промяната” и ДПС. По разказ на участвалите в него реплика на депутат от ПП Росен Костурков „боклук” към депутат от ДПС е довела до напрежението. Костурков обаче отрича да е наричал така своя колега.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестът от вчера доведе до ответна реакция на една от опозиционните партии.

„Вчера станахме свидетели на опити за Майдан в България. Предстои дебат за вота на недоверие. Нека не допуснем да ни отнемат държавата”, заяви Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

„Г-н Костадин явно е единственият, който тика държавата към някакъв конфликт и го търси целенасочено. Знаете ли какво видяха българските граждани вчера и какво го притеснява него? Видяха как „Възраждане” гласува с ДПС. Страх го е, че всички го видяха и най-вече го разбраха, че заедно с ГЕРБ е следващият Волен Сидеров”, каза Явор Божанков.

След тези думи се стигна до физически сблъсък. В кулоарите депутати, участвали в него, обясниха причината.

„Г-н Костурков обмени реплики с ДПС и станах, за да няма повече контакт. Хамид дойде и казах те да си приберат техните хора, а ние ще приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска. Не чух какво каза Костурков”, заяви Настимир Ананиев.

И допълни: „ДПС са много изнервени и явно са готови да стигнат до физическа саморазправа. Хамид е опитен парламентарист, но ДПС са изнервени и има защо. Физическата саморазправа обаче не е отговорът на това, което се случва". 

Хамид Хамид също коментира случилото се.

„Това, което аз чух, е Костурков, има един костур, взе да обижда колегата с патериците Халил Летифов - нарече го „боклук”. Отидох да питам защо го нарече така. Настимир Ананиев отзад ме задърпа, взе да ми крещи. Аз се обърнах и си го бутнах и той театрално залитна и падна върху колегите си. Задърпа ме за сакото, взе да ми крещи и аз се обърнах и леко го побутнах, но той скочи назад, артист”, каза той.

След почивката временният председател на парламента отправи призив. „Нека да запазим добрия тон днес, да не се влиза в словесни нападки”, каза той.

„Много моля, от тук нататък да санкционирате изрази като „фашистка сган”, които истински обиждат българските граждани”, заяви Елисавета Белобрадова от парламентарната трибуна.

„Разговарях с г-н Цонев и го помолих да успокоя представителите на ДПС. Той ме помоли същото, така че аз разговарях с Костурков, Ананиев Гюров и други да предупредят колегите от ПП да не са отправят остри изявления, за да няма ответни реакции от опозицията”, каза временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов.

Той заяви, че наказание за случилото се няма да има.

„Страстите са доста нажежени през последните дни. Налагането на наказание може би не е най-доброто решение, защото може да предизвика ответна реакция и да доведе до нови конфликтни ситуации. Най-важното е парламентът да продължи своята работа“, каза Иванов.

И добави, че Костурков не му е споделил какво точно е казал или направил срещу Хамид Хамид. „Костурков не е разговарял с Хамид. Той се е опитал да каже нещо на друг колега от ДПС, който е изразил мнение по процедурата“, твърди той. 

„Не съм казал нищо такова. Аз даже не знам името на човека с патериците”, обясни Росен Костурков.

„Вътре имаше провокация и беше от страна на управляващото мнозинство, което се разпада”, каза Халил Летифов.

А на обвиненията, че е посегнал с патерицата си, Халил Летифов, реагира така:

„Е глупости моля ви се”.

Мирослав Иванов пощади всички замесени и не им наложи наказания, но отправи ново предупреждение. 

„Търпението което имам за подобни прояви и неналагане на наказания наистина се изчерпва”, каза той.

След изчерпване на споровете по скандала, депутатите се захванаха с останалите задачи от дневния ред.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС