„Украйна ясно демонстрира стремежа и решимостта си да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти“, каза Урсула фон дер Лайен

Украйна да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Това препоръча Европейската комисия, след заседанието си по-рано днес. Следващата им среща е другата седмица. За Украйна това е новина, която чакаше от 2014 г. Тогава с масови протести беше свален президентът Виктор Янукович, който отказа евроинтеграция и потърси сближаване с Русия.

Урсула фон дер Лайен се появи в Брюксел облечена в цветовете на украинското знаме. И обяви това, което се очакваше след посещението на Макрон, Шолц и Драги в Киев.

„Комисията препоръчва на съвета първо - Украйна да получи европейска перспектива и второ - Украйна да получи статут на кандидат за членство”, заяви тя.

Решението ще вземат лидерите на 27-те, но Фон дер Лайен не спести собствената си позиция.

„Всички знаем, че украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Ние искаме те да изживеят заедно с нас европейската мечта”, обясни Фон дер Лайен.

Извън емоциите, Европейската комисия направи важни уточнения. За да влезе в ЕС, Украйна трябва да изпълни редица условия. Нивата на корупция са едни от най-високите в Европа. Редица институции не отговарят на изискванията на Брюксел.

„Страната трябва да отговаря на политическите критерии. Тоест, дали има действаща демокрация, върховенство на закона, защита на човешките права и правата на малцинствата. Също така на икономическите критерии - дали страната е действаща пазарна икономика, способна да устои на вътрешноевропейската конкуренция. Трето, способни ли са да приложат на практика европейските правила на тяхна територия”, каза Оливер Вархей, еврокомисар по разширяването на ЕС.

Европейският съюз не се ангажира със срокове кога Украйна може да стане член на общността. Днес препоръка за статут на кандидат получи и Молдова. За Грузия новината беше лоша - те трябва да осъществят реформи, за да се превърнат в официален кандидат за членство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.