В остра реч Русия отново обвини Запада

“Нищо в баланса на силите в света вече няма да е същото” - коментарът е на Владимир Путин в дълга реч в Санкт Петербург. 

Президентът на Русия отново посочи САЩ като основен виновник за големите кризи в света. Американците се обявили за победители в студената война и провъзгласили себе си за пратеници на Господ на земята, каза Путин. 

Те не искали да признаят, че има други центрове на власт в света. 

Острият тон на Путин дойде на фона на обвиненията, че Русия пак използва енергийните доставки като оръжие. Претекстът за технически причини е фалшив, казаха от Рим.

Франция каза, че изобщо не са получили газ, за който имат договор. Русия прави това, за да вдигне изкуствено цената, казват в Европа. 

"Американците нямат никакви задължения. Само интереси. Още повече, тези интереси се обявяват за свещени. Те не само отричат реалността. Опитват се да спрат хода на историята. Намират се в заблуждение за страните, които не са в числото на така наречения "златен милиард". Всички те са третирани като периферия или заден двор - като колонии. А народите, живеещи в тях, са считани за второкачествени", каза руският президент в речта си. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.