Руският лидер Владимир Путин обяви, че няма възражения срещу тези стремежи на Киев

Украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на Европейската комисия страната му да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Руският лидер Владимир Путин обяви, че няма възражения срещу тези стремежи на Киев, тъй като не става дума за военен блок, а за икономическо обединение и отново окачестви като безсмислени западните санкции, наложени заради руското нахлуване в Украйна.

Борис Джонсън пристигна в Киев, за да се срещне със Зеленски (СНИМКИ)

Зеленски подчерта, че Украйна ще продължи проевропейските реформи. В Twitter той благодари на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за препоръката за статут на кандидат за членство в Евросъюза - решение, което се очаква следващата седмица.

От своя страна руският държавен глава Владимир Путин предупреди, че "Украйна ще се превърне в полуколония" на западните държави, ако се присъедини към ЕС.

ЕК предложи на Украйна статут на кандидат за членство

На икономическия форум в Санкт Петербург руският лидер заяви, че Евросъюзът е изгубил политическия си суверенитет. "Неговият бюрократичен елит играе по чужда свирка и приема всичко, което му се нареди. Така нанася вреда на собствените си граждани и на икономиката, и на бизнеса”, каза той.

Великобритания ще осигури на Украйна "стратегическа издръжливост" срещу руското нашествие, обеща премиерът Борис Джонсън при изненадващо си посещение вчера в Киев. Лондон ще помогне също така на да изнесе милионите тонове зърно, блокирани в момента заради бойните действия в Черно море.

Путин: Русия не е против членството на Украйна в ЕС

Двамата със Зеленски са обсъдили затягане на санкциите срещу Русия и доставки на още британско оръжие за украинската армия.

Планът на администрацията на американския президент Джо Байдън за продажба на четири големи безпилотни самолети на Украйна е отложен заради страхове, че високотехнологичното оборудване за наблюдение може да попадне във вражески ръце.

Информацията за потенциалната продажба на дроновете, които могат да бъдат въоръжени с ракети "Хелфайър", беше съобщена в началото на месеца.

Експерти от Пентагона обаче се опасяват, че ако технологиите с радари и наблюдение, с които са оборудвани безпилотните самолети, бъдат заловени от руските войски, това може да доведе до риск за сигурността на Съединените щати.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР