Събранието стартира, след като началото му бе отложено заради липса на кворум

"Демотивиращо за съдиите е, че може би няма да има попълнена парламентарна квота на ВСС," каза пред медиите председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков преди началото на Общото събрание на съдиите, които днес изслушват 15-те кандидати за членове на ВСС от съдийската квота. 

Чолаков посочи, че всички кандидати вече са били на среща с колегите си от ВАС и са дискутирали с тях най-сериозните проблеми на магистратите. За първи път в изборите за членове на ВСС няма съдии нито от върховните, нито от апелативните съдилища, припомни Чолаков. Той изрази надежда чрез тълкувателното решение, което се очаква от КС, да бъде даден ясен отговор на въпроса може ли да продължи работата си този състав на ВСС, чийто мандат изтича през есента. 

Според Чолаков, каквото и да е решението на КС, смесване на избрана магистратска квота с парламентарна квота с изтекъл мандат не може да има.

Общото събрание започна с регистрирани 266 души, след като началото му бе отложено с час заради липсата на кворум. В две поредни съботи магистратите първо ще изслушат, а после ще гласуват. Те трябва да излъчат шестима свои представители във ВСС. 

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всички те трябва да са юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Единадесет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок. 

Избират членове на ВСС от квотата на следователите

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА