Шест медала завоюваха българските гимнастички на първенството в Тел Авив при жените и още три при девойките

Боряна Калейн спечели титлата на топка и бронзов медал на финала на обръч на Европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив (Израел). Българката представи изключително силно съчетанието си с топка и с 35.350 точки взе златото. За нея това е трети медал от шампионата след среброто в многобоя и бронза на обръч.

Не след дълго Калейн спечели втората си европейска титла на първенството в Тел Авив, след като триумфира на лента с оценка от 34.050 точки. Тя закри състезанието при индивидуалистките, излизайки с последен стартов номер, като представи съчетанието си по страхотен начин.

На обръч Калейн изигра силно композицията си и получи оценка от 33.900 точки. От българския щаб веднага подадоха контестация, но тя беше отхвърлена от съдиите. Втората българка Стилияна Николова допусна грешка и се нареди осма с 30.500 точки.

Шест медала завоюваха българските гимнастички на първенството в Тел Авив при жените и още три при девойките. А редица от постиженията им са исторически за страната ни. За пръв път от 34 години насам две българки се качиха на почетната стълбичка в многобоя на шампионат на Стария континент. А за последно през 1992 година България печели европейската титла отборно.

Днес Калейн бе блестяща по време на изпълненията си с топка и лента и не остави шанс на конкурентките си и на съдиите. Боряна добави към отличията си и бронз на обръч. Дебютантката в нашия отбор Стилияна Николова, която до миналата година се състезаваше при девойките даде сериозна заявка за бъдещето и спечели бронзов медал в многобоя, а на  финалите не бе допусната до медалите след ниски оценки за силните си съчетания с топка, обръч и лента.
Ансамбълът ни, който също прави дебют на голямо първенство остана без медали на финалите след като грациите допуснаха грешки и в двете си композиции.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.