Кои са най-известните от тях

Дезинформация и пропаганда. Оказва се, че тяхна жертва могат да бъдат не само обикновените хора, а и успешни световни лидери. Какво е да те обявят за мъртъв приживе и колко лесно е да залитнем към клопката на спекулациите?

Почти не минава ден от началото на руската инвазия в Украйна, в който таблоидната преса и онлайн диагностиците да не коментират здравословното състояние на Владимир Путин. Най – честите предположения са, че лидерът на руската държава страда от рак на кръвта или от мозъчен тумор. Породиха се и спекулации, че Путин има паркинсон или деменция в ранен стадий.

Въпреки, че от десетилетия Путин култивира образа на върховната мъжественост в свое лице много хора подозират, че зад силната фасада се крие разрушена психика и още по-разрушена физика.

Кадрите, които виждате в момента са от 4-ти ноември 2012-та година – денят на националното единство на Русия. Според анализатори появата на Путин на Червения площад и фактът, че той леко накуцва са първите прояви на влошеното му здравословно състояние.

Все още липсва официална позиция, която да потвърждава или да отрича слуховете за здравето на Путин. Най-прясната теза е, че първият мъж на Русия е в кома след неуспешна операция за отстраняване на тумор.

Оказва се, че Владимир Путин далеч не е първият световен лидер, когото слуховете погребват приживе. През април 2020-та година върховният ръководител на Северна Корея – Ким Чен Ун изчезва от публичното пространство. Това дава поле за изява на редица конспиратори, които заявяват, че най-вероятно политикът е мъртъв.

Сега преминаваме към темата за лидера на Северна Корея – Ким Чен Ун. В публичното пространство в момента има спекулации и горещи дискусии относно здравословното му състояние и дали изобщо той все още е жив. Знаете, Ким Чен Ун изчезна от публичното пространство  на 11-и април. Също така той пропусна празненствата по случай годишнината от рождението на дядо му. Събитие, което е от съществена важност в Северна Корея.
Изчезването на севернокорейския лидер през 2020-та година породи много въпроси в обществеността, а най-основният от тях беше кой ще поеме управлението на страната ако Ким Чен Ун в действителност е мъртъв.

Известно време след спекулациите обаче мъглата около политика изчезва и той отново се появява сред народа си.  В публичното пространство излиза информация, че всъщност Ким Чен Ун е претърпял сърдечно-съдова операция и е било необходимо време, за да се възстанови.

Въпреки това обаче спекулациите по адрес на Ким Чен Ун не спират, а сред най-любопитните теории е тази, че севернокорейският лидер отдавна е мъртъв, а страната се управлява от негов двойник.

В мишена на слухове се превръща и либийският лидер Муамар Кадафи. През май 2011-та година той изчезва от публичното пространство и дори не се появява на погребението на най-малкия си син. Това кара редица чужди дипломати в Либия да се съмняват, че Кадафи всъщност е починал.

Датата на смъртта на ръководителя на Либия обаче е 20.10.2011 г. или пет месеца след началото на спекулациите. Тогава той е убит по време на опит за бягство от родния си град.

През 2003г. иракският президент Саддам Хюсеин също попада под обсега на спекулациите.  След бомбардировки в страната американската преса излиза с информация, че той е тежко ранен и дори има вероятност да е убит.

Иракският министър на информацията обаче опровергава слуховете и заявява, че политическият лидер и семейството му са живи и са в безопасност.

Както в миналото, така и в наши дни световните лидери често са обект на спекулации и клюки. Критичното мислене и позоваването на фактите обаче са най-сигурният начин човечеството да не попадне в капана на дезинформацията и да не погребе будния си ум и чистата си съвест приживе.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.