Вотът на недоверие не е предрешен, защото там има по-различен залог, смята той

"Не виждам причина колегите да се отцепват от ИТН, могат да не подкрепят вота на недоверие. Да се опитат да се върнат на платформата, на която бяха избрани. В рамките на седмица- две те предадоха своите избиратели. Сигурно ще има нужда от персонални промени в правителството". Това заяви за "На фокус" зам.-председателят на НС от квотата на БСП Кристиан Вигенин.

По думите му напрежение в парламента има. "Нищо в пленарната зала не се е решило с физическа сила, въпрос на гласове и политическа воля. Има мнозинство, което в негативен смисъл е в състояние да събере достатъчно гласове, за да отстрани председателя на НС. Тези партии очевидно имат съвпадащи интереси. Вотът на недоверие не е предрешен, защото там има по-различен залог. Може би до сряда, когато ще се гласува, ще настъпи успокояване на ситуацията", посочи той. 

Вигенин: Когато беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар

Според него БСП няма да се бърка в избора на евентуален нов премиер. "Основна задача на ПП е да осигури мнозинство, не е наша задача. Към тях са и критиките, ние заставаме твърдо за тях. Възразявам да се говори, че едни депутати може да бъдат пазарувани. Радев може да подкрепи правителството в по-голяма степен", смята Вигенин.

Той не смята, че подкрепилите ГЕРБ ще постъпят логично. "Не мога да си представя какво равнище на политическа хигиена биха имали гласувалите за сваляне на правителство по предложение на ГЕРБ. Властта има проблем с подкрепата след оттеглянето на ИТН, но той може да бъде решен", подчерта Вигенин. И допълва, че ако има начин недоволството на ИТН да бъде преодоляно и те да се върнат в коалицията, той би го подкрепил.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.