Мотивът е, че „музикалната продукция на държавата агресор може да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“

В Украйна ще е забранено публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство, след като днес Върховната рада одобри с мнозинство от две трети тази мярка, съобщи в Телеграм украинският депутат Ярослав Железняк. 

В текста към гласувания законпороект се обяснява, че „музикалната продукция на държавата агресор може да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“. Руската музика би направила по-привлекателно възприемането на руска идентичност и цели отслабване на украинската държава, се казва в текста. 

50 украински генерали и офицери убити при ракетна атака

Изключения ще се правят само за творци, които публично са заклеймили руската инвазия в Украйна, като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ще изготви за целта специален списък на творците, за които се прави изключение.  

Успоредно с това бе забранен вносът и разпространението на книги и друга печатна продукция от Русия, Беларус и окупираните от Русия територии. Книгите от Русиа вече са обект на цензура от 2016 г., отбелязва ДПА. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА