Управляващите се нуждаят от поне още 6 гласа, за да се спасят

Броени часове преди дебатите по вота на недоверие срещу кабинета „Петков”, продължават и коментарите дали правителството ще оцелее. Ако опозицията се мобилизира, управляващите се нуждаят от поне още 6 гласа, за да се спасят.

Заради вота на недоверие и избора на нов председател на НС, се очертава  гореща политическа седмица. Към момента управляващите нямат мнозинство в пленарната зала и са под напрежение дали опозицията ще ги отстрани. От „Продължаваме Промяната” призоваха депутатите да гласуват по съвест.

За съвестта на народните представители заговориха и от ГЕРБ. От партията очакват депутатите, които мислят за държавата, да подкрепят вота на недоверие,защото по думите им държавата е в процес на свободно падане и това трябва да спре.

Ден преди дебатите за вота на недоверие, управляващите се надяват да запазят властта в техни ръце.

„И двата варианта са възможни - и да оцелее, и да падне. Важно е правителството да оцелее за българските граждани, за това, което имаме като ангажимент да свършим оттук нататък”, заяви Георги Гвоздейков от „Продължаваме Промяната”.

Гвоздейков: ИТН е създадена умишлено да клати политическата система

И призоваха за гласуване по съвест. За да имат мнозинство в пленарната зала, на коалицията й трябват още няколко гласа, но не казват дали разговорите за подкрепа продължават.

„Няма нужда някой да напуска парламентарна група. Това е въпрос на личен избор, един може да не гласува, един може да гласува срещу решението на партията. Това е гласуване по съвест”, заяви Иван Ченчев от БСП.

Ченчев: Мотивите за вота на недоверие са крайно несериозни

Според „Демократична България” успешен вот на недоверие означава - предсрочни избори, а оттам страната ни да изпадне в тежка ситуация. Против са и за експертен кабинет.

„Не сме готови да управляваме в експертно правителство. Това би било правителство тип „Беров” и на антиреформите”, смята  Владислав Панев от „Демократична България”.

Дали вотът ще бъде успешен, според ГЕРБ, само гласуването ще покаже, но от партията са готови за избори.

„Държавата е в процес на свободно падане и това трябва да спре. Хаосът, който цари, е хаос, който създаде настоящото управление. Ако вотът не мине, това означава, че във всеки един бъдещ момент, за всеки закон, който трябва да бъде приет, ще се търси плаващо мнозинство от хора, които ще купуват и продават своя глас”, смята Деница Сачева.

За оставка на правителството са и от „Възраждане”.

„Смятам, че то няма да оцелее и вотът на недоверие ще мине, ще бъде успешен. Не изпълниха нищо от написаното в коалиционно споразумение, нямаше добра борба с корупцията, нямаше реформи в съдебната власт, нямаше борба с високите цени”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

Същевременно от „Продължаваме Промяната” са готови да управляват и без 121 гласа в пленарната зала. Според БСП обаче това е трудна задача.

„Плаващи мнозинства няма никаква сигурност, особено, когато става въпрос за бюджет. Може би някакъв вид кьополу би се получило”, смята Иван Ченчев.

Отцепилите се от „Има такъв народ” депутати ще подкрепят кабинета, казва Георги Георгиев.

„Общата ни позиция е, че  под никаква форма ние не трябва да допускаме тежка дестабилизация на държавата, която е възможна, ако това правителство падне и не успее да състави правителство с мандата на „Продължаваме Промяната”, заяви Георги Георгиев, отцепник.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде или в сряда, или в четвъртък. От ДПС и „Има такъв народ” отказаха коментар по темата.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.