Статистиката показва, че днес, литър от най-масовото гориво се продава средно за 3,37лв на литър

От “Продължаваме Промяната” настояват Комисията за защита на конкуренцията  да се самосезира заради изказване на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че “някой прибира по десет милиона на ден от по-скъпите горива у нас”.

Според последните данни американският сорт “Брент” се търгува за близо 119 долара на барел, а сорт “Урал” е близо 95 долара. Според опозицията пазарната цена не се се променяла, но цените на дребно у нас са тръгнали нагоре. 

Статистиката показва, че днес, литър от най-масовото гориво се продава средно за 3,37лв на литър. Дизелът е с плп;п 1- стотинки повече.

Най-скъп е метанът - 3.52лв за литър. 

Оказва се, че поскъпването продължава. В рамките на последната седмица цената на бензина е скочила с 6 стотинки за литър, а на дизела - с 10. 

Пропан-бутанът и метанът обаче поевтиняват. 

Споровете може ли цената да е под 3 лева за литър се породиха в петък в парламента. Делян Добрев от ГЕРБ отправи критики към правителството – че на фона на цената уралски нефт, който ползва българската рафинерия, бензинът и дизелът са поскъпнали с 1 лев за последните шест месеца. От "Продължаваме промяната" обясниха, че държавата не може да се меси в цените. 

“Г-н Делян Добрев прави две внушения със своето изказване - първото е, че правителството определя цените на горивата, а второто е, че цените растат само в България”, каза Венко Сабрутев.

Размяната на реплики продължи.

“Вицепремиерът Асен Василев е правил няколко срещи - четири на брой - с “Лукойл”. След това ходи в ЕК и лобира да разреши комисията тази частна компания да продължи да купува уралски нефт. 1 лев плащаме повече”, заяви Делян Добрев.

Цените на горивата са изцяло в полето на Комисията за защита на конкуренцията, а не на държавата, допълни Сабрутев. 

“Защо г-н Добрев не предаде своята информация на органа, който има задача да регулира нерегулираните пазари - КЗК”, попита Сабрутев.

А депутатът от ГЕРБ Делян Добрев му отговори, че преди 10 дни са сезирали НС и са внесли искане да се направи специална извънредна комисия, която да изследва проблемите с цените на горивата. но такава комисия им е била отказана.

Според експерти цени с по лев надолу за литър няма как да има в момента. Но договореното за България изключение от ембаргото би трябвало да намали цената в един бъдещ момент.

“Тук е ролята на държавата да седне на една маса с “Лукойл” и да постигне стратегическа промяна на курса. В момента ние хем имаме изключение, хем сме най-зависими от руски петрол, хем реално биваме пазарно ощетени от Русия. Не е защитен националният интерес”, обясни енергийният експерт Мартин Владимиров.

А от КЗК обявиха за NOVA, че  нямат правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност и по думите им не разследват „спекула“ с цените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.