Европейските лидери атакуваха Русия, след като потоците през газопровода "Северен поток 1" бяха намалени до едва 40%

Европейският съюз временно ще се върне към въглищата при производството на електроенергия, за да се справи със забавянето на руските газови потоци, тъй като затегнатият газов пазар и рязко покачващите се цени поставят началото на надпревара за алтернативни горива, заяви в сряда официален представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Европейските лидери атакуваха вербално Русия, след като потоците през газопровода "Северен поток 1" бяха намалени до едва 40% от капацитета, задълбочавайки енергийното противопоставяне, което набра скорост, след като инвазията в Украйна накара Европа да наложи строги санкции на Москва.

Международната агенция по енергетика (IEA) заяви, че за да се справи с недостига на природен газ, Европа трябва да замени руските енергийни доставки, като същевременно удвои енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, включително ядрена енергия.

Правителството на Австралия поиска гражданите да не ползват ток по два часа на ден

Европа временно ще търси алтернативи на руския газ и в твърдите изкопаеми горива (въглищата) в светлината на действията на "Газпром", но тези ходове няма да провалят дългосрочните цели, свързани с изменението на климата, посочи Елина Бардрам, временно изпълняващ длъжността директор по международни въпроси и климатичните финанси в Европейската комисия.

"Незаконното нахлуване на Русия в Украйна доведе до извънредна ситуация в ЕС“, каза Елина Бардрам пред Африканския енергиен форум в Брюксел.

"С много измамни действия, които наблюдаваме от администрацията на Путин по отношение на "Газпром" да намали много внезапно доставките на газ за Европа, ние предприемаме някои много важни мерки, но всички тези мерки са временни“, добави тя, визирайки използването на въглища при енергийното производство.

Държавите очертаха поредица от мерки, за да устоят на кризата с доставките, за да се справят с притесненията относно недостига на енергия през зимата и със скока на инфлацията.

Във вторник вечерта германският финансов министър Кристиан Линднер каза, че има опасност от сериозна икономическа криза и подчерта необходимостта от алтернативи за преодоляване на три или повече години на недостиг на енергия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР