Той коментира и темата за Северна Македония

Никога не трябва да правим сделка със самия Борисов, Ахмед Доган, Митрофанова и със Слави Трифонов. Това каза премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента минути преди да бъде гласуван вотът на недоверие. 

„Борисов излезе - тупа се по гърдите, че това е отговорното решение. Браво! В следващия момент блокира комисията в парламента. В този казус има доста сложни неща. Не е просто „да”, „не” за Македония. Борисов отпред излиза с говорене, отзад блокира процеса”, отбеляза той.


Петков припомни, че е обещал, че решението за РСМ ще бъде взето от Народното събрание. „Това обещание е към българския народ и аз ще си го спазя. ПП ще има отговорна роля в парламента по тази тема. Не могат да ме накарат през хватки да прехвърлят решението към мен”, заяви още министър-председателят.

Относно изказванията на държавния глава по темата, той каза: „Не одобрявам това, което направи президентът. Той не може да се упражнява в реторика в последните няколко дни, а да не иска да свика КСНС. Това е отговорното решение на един президент в този момент. А той само хвърля отделни реплики отстрани”, категоричен е премиерът.

Петков поясни, че френското предложение му „харесва много”. „Конституцията на РСМ трябва да се промени преди да започне преговорният процес. Това мисля, че е много добро. Имаме ясен механизъм за мониторинг”, добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.