Регистриралите се депутати бяха едва 112

Първият работен ден на депутатите след падането на правителството продължи кратко. В залата се регистрираха 112 народни представители и заседанието така и не започна.

„Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа”, посочи Мирослав Иванов.

За пореден ден опозицията отказа да влезе в зала. Причината - спорове за дневния ред.

„Днес на председателския съвет възникна спор относно дневния ред по точката за председателя на Народното събрание. Мирослав Иванов каза, че той бил решил, че вкара точка за избор на председател - еднолично. Защото Мирослав искал еднолично да вкара избора на председател на НС, при положение че всички казаха, че нямат готовност. Да се видело какви сме и как не можем да се оправим”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.  
 


„Дневният ред на обществото е предложенията по Закона за държавния бюджет. Нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Препъни камъкът е поведението им и невъзможността им да се научат нормално да обсъждат важните теми за обществото”, е мнението на Петър Чобанов от ДПС.  

Според управляващите играта с кворума е заради страх у другите партии да излъчат кандидатура за председател.

„Тези, които свалиха кабинета, се срамуват да застанат заедно и да излъчат председател или да признаят, че нямат председател и затова не искат да започне работата на парламента”, уточни Христо Иванов от ДБ.
 


„Новото управляващо мнозинство - ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ”, хвърлят държавата в хаос. Тези хора си играят с държавата и единствено гледат да оцелеят собствените си интереси и бизнес интересите на тези, които вчера се разхождаха по площада на „Александър Невски”, каза Георги Свиленски от БСП.

„Ние вчера видяхме на един от площадите как ДПС и „Възраждане” си стискаха ръцете. Днес стана нещо много интересно. Ние тази сутрин влязохме в залата, даже и „Възраждане” влязоха. След което изведнъж „Възраждане” видяха, че ги няма ДПС, явно получиха някакво съобщение, и излязоха”, разказа Искрен Митев от ПП.

Засега партиите отказват да заявят своите номинации за председател на Народното събрание.

СНИМКИ ОТ ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ВИЖТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС