Това е първият успешен вот на недоверие в най-новата история

Първият успешен вот на недоверие в най-новата история на България е срещу кабинета "Петков" и е вече факт. Така политическият възел се заплита. Единият от гласовете против дойде от ДПС, но това било, оказа се, грешка в системата за гласуване.

Редица депутати коментираха падането на правителство. „Тиражира се, че едва ли не ние сме свалили правителството. То дефакто се самосвали. Свали се поради своята арогантност и невъзможност да разговаря и да разбере как функционира една демокрация”, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Макар и загубили битката, управляващите са готови за нова. „Това, което следва, го видяхте на площада. Затова съм с вратовръзка на шарани. Тези мислят, че хората са шарани и не виждат, че Пеевски се здрависва с „Възраждане”, коментира Искрен Митев от „Продължаваме Промяната”.

В обръщение след падането на кабинета Кирил Петков посочи четири имена като виновници - Делян Пеевски, Бойко Борисов, Слави Трифонов и Елеонора Митрофанова.

„Доколкото виждам си говорят с г-н Пеевски и той беше вчера тук. Можеха да седнат и да разговарят, за да разберат кой е виновен. Виждам кой не е. Виждам, че Пеевски е диалогичен човек”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Г-н Петков може да говори всякакви глупости. На него това му е навик. Само да ви припомня, че зад гърба на Слави Трифонов има един свален Жан Виденов, Иван Костов, Бойко Борисов и Кирил Петков. Ситуацията е такава и ние се оказваме прави”, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Кирил Петков приключи участието си в българската политика бързо и безславно, а този парламент да отива в историята. Той се изчерпа, фалира морално и управленски”, поясни Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Въпреки политическите противопоставяния, за БСП има приоритети. „Надявам се наистина да се приеме бюджетът, което е най-важното. Както и законите, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост и ако не може да се състави правителство, отиваме на избори”, коментира Георги Свиленски.

В „Демократична България” също гледат по-скоро към нови избори. „Следващият парламент също няма да може да формира стабилно мнозинство. Тогава можем да имаме избори и напролет, а не само октомври. Дано да съм лош пророк”, обясни Христо Иванов от „Демократична България”.

От „Продължаваме Промяната” не са се отказали след връчване на мандат от президента да направят опити за нов кабинет.

Ако при завъртането на рулетката и с трите мандата не бъде съставен кабинет, 47-ото Народно събрание ще бъде разпуснато от президента и страната ни отива на нови избори. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.