„Няма никакъв проблем”, обясни още той

Премиерът Кирил Петков обяви от Брюксел, че ще подаде оставката на правителството в понеделник сутринта. До това се стигна, след като 123 депутати в Народното събрание подкрепиха вота на недоверие срещу кабинета.

„Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем”, коментира министър-председателят. 

Петков поясни, че „Продължаваме Промяната” ще продължи да държи „ясна линия” с кои партии биха направили коалиция. „Неведнъж съм казал, че нашата основна цел е борба с корупцията. А борба с корупцията не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията”, категоричен е той.

И уточни: „Ако Бойко Борисов реши един ден да отиде на топъл остров - съм сигурен, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му. Но в този формат няма как да се случи. Няма как да се случи и със Слави Трифонов, и Тошко Йорданов - да са абсолютно сигурни, че вече осъзнахме, че те са част от задкулисието, срещу което се борим”, разкри премиерът. 

Кабинетът „Петков” падна

Той каза, че за ПП възможни партньори са настоящите, заедно с всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. „Петте изисквания на Костадин Костадинов също са абсолютно неприемливи. Делян Пеевски, който се появи за първи път от шест месеца, за да натисне бутона на вота на недоверие също не може да ни е партньор”, подчерта министър-председателят.

Петков е уверен, че битката, която води, ще успее. „Това, което се видя в последните дни, е че хората наистина ни повярваха, че ние не сме готови да правим сделки със задкулисието и не може да има стабилност на всяка цена. И има едни принципи, през които не минаваме”, заяви той.

И след връчването на първия мандат има план. „Отборът е в добра кондиция да продължи напред”, обясни премиерът. Остава отворен въпросът откъде ще се намерят още 6 гласа до заветните 121, за да има нов кабинет на „Продължаваме Промяната” в 47-ия парламент.

 

 

Коментар за Северна Македония

„Тази сутрин имахме много тежки разговори. Това, което се видя, е страшно очакване, че България ще вдигне ветото, но аз ясно казах, че това е решение на българския парламент. Докато  нямаме решение на Народното събрание, аз еднолично, нито правителството - няма да променим българската позиция,” обясни за Срещата на върха премиерът.

Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

По думите му част от изискванията, свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ. „Но стана ясно, че това не са вече само исканията на София, а това трябва да станат исканията на Европа,” допълни Петков.

Той е категоричен, че България е успяла  да обясни причините защо нещата, които  искаме, трябва да се случат. „Сега вече е въпросът  българският парламент да обсъди и даде решенията”, подчерта министър-председателят. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За ощеновини харесайте и страницата ни във Facebook.